3 dagen per week naar je werk, 3 dagen per week klussen, 1 dag per week rust. Dat is wat Marco Kokx 18 maanden lang heeft gedaan. Alles deed hij zelf, van het hele vergunningstraject tot ruimtelijke onderbouwingen. En nu is het eindelijk zover: de bijzondere kapel met Modul-AIR Solo kan hij samen met zijn twee kinderen zijn thuis noemen.
Uniek project
Het klooster in het centrum van Bladel is in 1898 door de zusters gebouwd. Toen dit te klein werd, hebben ze het klooster in 1913 uitgebreid met een kapel. Nadat zij zijn vertrokken, is het klooster een muziekschool geworden. Nu is het een gezondheidscentrum. De kapel heeft Marco gekocht en verbouwd tot woonhuis van 185 m2. “Het is echt een uniek huis. Wie kan er nu zeggen dat hij 16 glas-in-lood ramen, 12 apostelen en 4 muziekstukken in zijn huis heeft staan?”, vertelt Marco.
Van kapel tot huis
Een kapel heeft energetisch natuurlijk veel nadelen, maar daglicht is ook niet aanwezig. Een kapel is er namelijk om in alle rust te bidden en dan wil je geen overlast hebben van spelende kinderen op straat of langsrijdende auto’s (of vroeger: paardenkoetsen). Maar in een woonhuis wil je juist wel daglicht en naar de straat kijken. Daarom heeft Marco 6 dakramen en 3 kleine ronde ramen, een soort patrijspoorten, gemaakt. Op deze manier heb je zicht op de straat en creëer je meteen een lichte ruimte. Marco: “Doordat we geen ramen hebben die open kunnen, heb ik in de plinten de luchttoevoer geregeld. Hierdoor komt er toch verse lucht de woning in.”
Om ervoor te zorgen dat de kapel echt een huis werd, heeft Marco de ruimte open gelaten. Je kan van de ene kant naar de andere kant van de woning kijken. Zonder belemmeringen, 18 meter lang. Loftachtig wonen, noemt Marco het ook wel. Door de woning in zones in te delen, zijn er knusse hoekjes ontstaan. “En om meer ruimte te maken, heb ik de plek van het voormalige koor uitgebreid en daar twee slaapkamers gemaakt voor mijn kinderen. Door middel van een loopbrug van 6 meter loop je naar de andere kant waar mijn slaapkamer is. Echt heel gaaf, al zeg ik het zelf.”, vertelt Marco.
Energiezuinig met energielabel A
Het allerbelangrijkste is eigenlijk wel om ervoor te zorgen dat je een energetische, energiezuinige woning creëert. De kapel had energielabel G en dit wilde Marco verbeteren. En dat is gelukt: zijn huis heeft nu energielabel A. Maar om dat te bewerkstelligen moet je isoleren. De kapel is een monumentaal pand, waardoor je niets aan de buitenkant mag veranderen. Dus geen isolatie maar ook geen PV-panelen (heel erg jammer, want die wilde Marco graag). “Daarom heb ik aan de binnenkant alles geïsoleerd. De vloerisolatie heeft nu een Rc-waarde van 6,5, wandisolatie van 7,5 en de dakisolatie heeft een Rc-waarde van 11. Ik heb de woning dus heel erg goed geïsoleerd en ook luchtdicht gemaakt. Zo heb je minder energie nodig om de woning op te warmen. De woning wordt verwarmd door een hybride warmtepomp, Modul-AIR Solo, waarbij de warmte wordt afgegeven aan de vloerverwarming en het warme water.”
Waarom Modul-AIR Solo?
Vanuit zijn werk als Projectmanager Vastgoedontwikkeling bij woningstichting De Zaligheden uit Eersel werkt Marco veel met de oplossingen van Inventum. Eigenlijk alles wat zij maken, maken zij met de warmtepompen van Inventum. Zodoende heeft hij besloten om ook in zijn eigen huis een Modul-AIR warmtepomp te plaatsen. “Want in de afgelopen drie jaar dat wij met jullie oplossingen werken, heb ik eigenlijk geen klachten gehoord.”
Het was voor Marco een bewuste keuze om voor een hybride oplossing te kiezen omdat hij graag een gashaard wilde hebben. “De komende 10 jaar kan ik hiermee mijn woning verwarmen en daarna kan ik kijken naar andere, nieuwe manieren om mijn huis te verduurzamen en een alternatief voor gas gebruiken. Ik hoef geen voorloper te zijn en kijk liever eerst de kat uit de boom wat betreft innovatieve ontwikkelingen. Over 10 jaar zijn er vast mooie oplossingen waarbij ik een duurzame woning en de gezelligheid van een (gas)haard kan combineren.”
Marco moet natuurlijk nog onze eerste winter in gaan met de Modul-AIR Solo, want hij woont hier sinds augustus 2020, maar “ik heb er alle vertrouwen in dat we er warm bij zitten dan.”
Bijzonder project? Marco geeft je tips
Het allerbelangrijkste is om goed te isoleren en luchtdicht te maken, dus begin daarmee. Hierdoor krijg je een goed geïsoleerde woning met weinig warmteverlies. Als je dan op een duurzame manier warmte opwekt, dan ben je goed bezig. “En mocht je nog vragen hebben? Dan bel je mij maar.”, zegt Marco lachend.
Wil je ook een Modul-AIR warmtepomp in jouw project toepassen? Bel of mail een van onze accountmanagers.