8 november 2020, Zondag met Lubach. Ruim 2 miljoen Nederlanders keken naar dit programma met als onderwerp “Nederland gasvrij?”. Inventum bedankt de heer Lubach voor het bespreken van dit onderwerp. Een onderwerp dat speelt bij ons allemaal. We moeten namelijk allemaal van het gas af, vandaag of morgen.
Grote opgave
Zoals Lubach stelt, moeten alle Nederlandse woningen in 2050 van het gas af (zijn). Van de 8 miljoen woningen in Nederland heeft 91% nog een gasaansluiting. Een hele opgave dus.
Maar waarom van het gas van? In Duitsland promoten ze juist het gebruik van aardgas.
Waarom gasloos?
Het opwekken van energie uit aardgas is allereerst milieuonvriendelijk. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof. Als dit gas verbrandt in een cv-ketel, komt er CO2 vrij. Deze uitstoot is slecht voor het milieu en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Dat leidt weer tot meerdere problemen, die we uiteindelijk het klimaatprobleem noemen.
Daarnaast is een gesloten gaskraan onderdeel van een veel grotere energietransitie: de weg naar een duurzame, circulaire economie. Voor verspilling is hier geen plaats meer.
Eerst isoleren, dan verduurzamen
Doordat onder andere Duitsland een andere aanpak heeft, vraagt Lubach zich af: “Wat moeten we doen in Nederland?”. Allereerst moeten woningen geïsoleerd worden, dit geeft ook Lubach aan. Hierdoor voorkom je energieverlies en dat is beter voor de portemonnee. En duurzamer en dus beter voor het milieu.
Daarnaast vertelt Lubach dat energie uit onze stopcontacten (voor warmtepompen) afkomstig is van aardgas. Een warmtepomp is in zijn optiek dus helemaal niet zo duurzaam. Het klopt inderdaad dat de energie uit stopcontacten afkomstig is van aardgas. Maar.. dit is zeker niet het geval bij alle energie. Er zijn veel “groene” mogelijkheden voor energieopwekking, zoals energie uit zonnepanelen of windmolens. Daarnaast heeft een warmtepomp een hoger rendement dan een cv-ketel. Wanneer je net zoveel energie opwekt voor de verwarming van je woning bijvoorbeeld met een warmtepomp, ten opzichte van een cv-ketel, is het verbruik aan opgenomen energie met een warmtepomp minder dan bij een cv-ketel. Je verbruikt netto dus minder energie, en dus is het duurzamer.
Verduurzamen met een warmtepomp
Natuurlijk moet je wel kijken welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning. Een nuance dat Lubach vergeet te vermelden. Zie de verduurzaming van je woning echt als maatwerk: misschien is een hybride opstelling wel beter dan meteen een all-electric warmtepomp toe te passen. En heb je wel een warmtepomp met buitenunit nodig? Kies anders voor een warmtepomp met alleen een binnenunit.
Onderschat ventilatie niet
Maar Lubach vergeet nóg een ding. Naast isoleren, is ventileren net zo belangrijk. Door te ventileren zorg je voor schone lucht in huis en dat is essentieel voor je gezondheid. Vervuilde lucht veroorzaakt of verergert onder andere allergieën, luchtwegproblemen en schimmel. Voldoende ventileren is makkelijker gezegd dan gedaan. Met mooi weer kunnen we de ramen openzetten voor verse lucht. Maar wat als het regent of als het, zoals nu, kouder wordt?
Ventileren en verduurzamen met een warmtepomp
Met de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum ventileer je de woning, maar zorg je ook dat de woning comfortabel warm is. Als je deze warmtepomp combineert met de GreenComfort module filter je de verse buitenlucht en blaas je deze met de gewenste temperatuur de woning in.
Bijkomende voordelen zijn dat deze ventilatiewarmtepomp compact is (je hoeft geen slaapkamer hiervoor op te offeren), fluisterstil is (geen overlast voor jezelf en je buren) en makkelijk uit te breiden is van hybride naar all-electric (stapsgewijs overstappen, zonder poespas).
Meer weten over verduurzaming met een ventilatiewarmtepomp? Neem contact met ons op.