Warmtepompen zijn dé manier om woningen te verduurzamen. Kies je voor een warmtepomp met binnen- of buitenunit? Voor hybride of all-electric? Geschikt voor woningen met mechanische ventilatie of balansventilatie? Inventum heeft met de GreenComfort module met Modul-AIR warmtepomp een duurzame oplossing voor alle woningen.
Mechanische ventilatie vs. Balansventilatie
Allereerst lichten wij het verschil toe tussen mechanische ventilatie en balansventilatie. Bij mechanische ventilatie, ook wel ventilatietype C, wordt er lucht uit de woning afgevoerd. Frisse lucht komt binnen door een ventilatierooster. Balansventilatie (of ventilatietype D) is een systeem waarbij er niet alleen lucht wordt afgevoerd maar er ook frisse lucht de woning in wordt getrokken.
Modul-AIR ventilatie warmtepomp
In woningen met ventilatietype C wordt via afzuigventielen vervuilde en vochtige lucht afgezogen door een mechanische ventilatiebox. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp vervangt deze box en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De energie uit de afgezogen lucht wordt gebruikt om de woning te verwarmen en te voorzien van warm water. Daarnaast ventileert deze warmtepomp de woning 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Kortom: de Inventum Modul-AIR warmtepomp ventileert, verwarmd én zorgt voor warm water. Op deze manier creëer je een comfortabel en gezond binnenklimaat.
Balansventilatie? Kies voor de GreenComfort
Bij woningen met balansventilatie combineer je de Modul-AIR met de nieuwe GreenComfort module! De GreenComfort werkt samen met de Modul-AIR. Deze module zuigt verse buitenlucht aan, die eerst gefilterd en vervolgens opgewarmd wordt. De lucht wordt daarna via afzonderlijke ventilatiekanalen naar de desbetreffende verblijfsruimten gevoerd.
In tegenstelling tot een WTW met kruisstroomwisselaar scoort de GreenComfort van Inventum wel goed in BENG 3. Dit komt omdat er door het gebruik van de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp een grote bijdrage aan hernieuwbare energie is.
Unieke oplossing
Woningen worden zo gebouwd dat er weinig energie nodig is om deze op te warmen. Denk hierbij aan goede isolatie. Ook beschikken deze woningen bijna allemaal over vloerverwarming, wat een andere manier van verwarmen is dan een conventionele radiator. Bij warmtevraag helpt de GreenComfort de vloerverwarming met het opwarmen van de woning. De bewoner merkt snel het verschil door de inblaas van deze warme lucht en ervaart comfort. Daarnaast kan een normale WTW maximaal 16,2°C bereiken en heeft de GreenComfort een bereik tussen 17°C en 25°C.
Wil je weten of de GreenComfort ook in jouw project kan worden toegepast? Neem contact met Inventum op.