Al enkele weken zijn 15 TU Delft studenten fulltime bezig met hun bachelor eindopdracht voor Inventum. In deze opdracht staat circulariteit en het ontwerpen van nieuwe duurzame oplossingen centraal. Wat zijn hun eerste bevindingen?
Warmtepomp gebruiken als een fiets
Celine heeft door middel van verschillende interviews te horen gekregen dat sommige eindgebruikers het lastig vinden om te begrijpen hoe zij in een gasloze woning het beste kunnen wonen. Daarbij komt dat zij de functionaliteiten van een warmtepomp soms niet weten. Het is alsof er een “gesprek” is tussen twee personen die een andere taal spreken.
Daarom wil Celine dat de interactie tussen eindgebruiker en warmtepomp hetzelfde is als de interactie die we met onze fiets hebben. Nederlanders vertrouwen op hun fiets, deze brengt hen immers overal: naar het werk, schoolplein en supermarkt. Maar weet iedereen hoe hun fiets precies werkt? Nee, waarschijnlijk niet maar we weten wel hoe we deze moeten gebruiken. Eindgebruikers hoeven dus niet precies te weten hoe een warmtepomp in elkaar zit, zolang ze maar weten hoe ze deze moeten gebruiken, de functionaliteiten begrijpen en daarop vertrouwen.
Huiseigenaren aanmoedigen om huis te verduurzamen
Nathan kwam een artikel tegen van het Nibud waarin wordt aangegeven dat 43% van de Nederlandse huiseigenaren niet van plan is om binnen nu en 5 jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt. Nathan wil een service ontwikkelen dat huiseigenaren wél aanmoedigt om hun huizen te gaan verduurzamen. Samen met hun buren. Het zogeheten “neighborhood effect” is hiervoor een uitgangspunt. Dit is een economisch en sociaalwetenschappelijk concept dat stelt dat buren een direct of indirect effect hebben op individueel gedrag. Kortom: als je buren hun huis verduurzamen, ben jij als huiseigenaar eerder geneigd dit ook te doen dan als zij dit niet doen.
Van Desire naar Action
Francois heeft het AIDA-model als uitgangspunt genomen. Huiseigenaren willen een comfortabel en duurzame woning, maar elke woning is anders en er zijn veel verschillende mogelijkheden om toe te passen. Inventum is een deel van deze puzzel met haar ventilatiewarmtepomp. Francois gaat een strategie ontwikkelen die ervoor zorgt dat huiseigenaren een kickstart krijgen voor het verduurzamen van hun woning. Dus in plaats van het alleen willen verduurzamen (desire) overgaan tot het verduurzamen van hun woning (action).
Nog een paar weken en dan presenteren alle TU Delft studenten hun eindopdracht aan Inventum. Wil je op de hoogte blijven van deze (en meer) ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.