Zorgen over (over)ventilatie

Alle voors en tegens zijn tegenover elkaar gezet. Je bent eruit. Je gaat een ventilatiewarmtepomp toepassen in jouw project. Een mooie oplossing voor warm water, verwarming en ventilatie. Toch blijft er één punt in je achterhoofd spoken: je hebt namelijk gelezen dat een ventilatiewarmtepomp voor overventilatie kan zorgen. Maar hoe zit dat nou precies?

Over overventilatie

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de lucht uit de woning als bron. Voor voldoende vermogen van de warmtepomp moet er een bepaald debiet in de woning geventileerd worden. Doordat je meer ventileert, haal je ook meer koude lucht naar binnen. Hierdoor moet je meer stoken, waardoor het verbruik van je warmtepomp stijgt. Dit wordt overventilatie genoemd.

Tegenventilatie

Hoeveel moet je ventileren volgens het Bouwbesluit? Dat is per situatie verschillend en ligt onder andere aan het vloeroppervlak. In het Bouwbesluit wordt de maximale capaciteit berekend. Hiervoor zijn er twee regels opgesteld, waarvan de hoogste waarde geldt.

Regel 1: Er geldt een afzuigdebiet voor de keuken, badkamer en het toilet. Deze bij elkaar opgeteld geven een maximale capaciteit.

  • Keuken: minimaal 75 m3/h
  • Badkamer: minimaal 50 m3/h
  • Toilet: minimaal 25 m3/h (alleen van toepassing als toilet niet bij de badkamer in zit)

De maximale capaciteit van een woning met een keuken, badkamer en een toilet is dus altijd 75 + 50 + 25 = 150 m3/h.

Regel 2: Daarnaast heb je nog een regel die per m2 vloeroppervlakte bepaalt hoeveel lucht er ververst moet worden.

  • Per m2 vloeroppervlakte moet er 3,25 m3/h aan lucht kunnen worden afgezogen. Een woning van 75 m2 heeft dus als maximale afzuigcapaciteit 75 * 3,25 = 244 m3/h.

Echter, het normale debiet waarmee gerekend wordt voor overventilatie is ongeveer 50% tot 60% van dit debiet. Dit is immers het debiet waarop gemiddeld wordt geventileerd. De ventilatie staat namelijk nooit constant op de maximale capaciteit. Hierboven gaven we aan dat onze warmtepomp minimaal 120 m3/h nodig heeft aan ventilatiecapaciteit. Dit betekent dat in woningen kleiner dan 75 m2 er iets meer wordt geventileerd dan normaal is.

Daarnaast geven fabrikanten van vraaggestuurde WTW-systemen vaak aan dat je moet ventileren waar dat nodig is. Dit doe je door sensoren door de woning te plaatsen die bijvoorbeeld CO2 meten. Deze zorgen ervoor dat alleen wanneer het nodig is er extra geventileerd wordt. Zodat je op deze manier zo min mogelijk koude lucht naar binnen haalt.

Ook is comfortverlies een veelgenoemd argument bij overventilatie. Doordat je meer ventileert komt er meer koude lucht in de woning, wat als tocht of koudeval kan worden ervaren. Hierdoor wordt het als minder prettig ervaren als er meer dan nodig wordt geventileerd.

Geen last van overventilatie

Maar hoe kan het dat je met de Inventum ventilatiewarmtepompen geen last hebt van overventilatie?

  1. Woningen met een vloeroppervlakte van meer dan 74 m2 hebben, volgens het Bouwbesluit een maximale afzuigcapaciteit in de woning van 240 m3/h of hoger. Het nominale debiet is 50% hiervan: 120 m3/h. Dit moet je dus ventileren wanneer er mensen aanwezig zijn in de woning.
  2. Veel mensen ventileren op stand 1. Hierdoor heb je een slechtere luchtkwaliteit in de woning. Met name in de winter is de luchtkwaliteit in woningen slecht doordat ramen en deuren dicht gehouden worden. De Modul-AIR en de Spaarpomp ventileren altijd minimaal op 120 m3/h. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de woning (ook als de ramen en deuren dicht zijn).
  3. Vraaggestuurde systemen werken op basis van de vraag ergens in een ruimte in de woning. Echter, zie je dat sommige van deze systemen pas bij een CO2-concentratie van 2.000 PPM aangeven dat de luchtkwaliteit niet goed is. Bij voorkeur wordt dit al bij een CO2-concentratie van 1.000 PPM aangegeven. De CO2-sensor gekoppeld aan de Inventum warmtepompen geeft dit op dat moment wel aan.
    Luchtkwaliteit
  4. Comfortverlies door eventuele extra ventilatie boven op het Bouwbesluit kun je altijd voorkomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een GreenComfort module, een balansventilatie oplossing, te plaatsen. Hierdoor wordt de lucht altijd voorverwarmd naar binnen geblazen en heb je dus nooit koude lucht. Ook kun je dit doen door de raamroosters en de afzuigventielen goed te dimensioneren zodat er geen snelle luchtstromen op gang komen. Een laatste optie is om kozijnen te gebruiken van Movair. Hier zitten de roosters onderaan het kozijn en gaat de binnengekomen lucht door een radiator heen, welke tegen dit kozijn aan zit. Hierdoor wordt koude lucht opgewarmd en heb je ook geen comfortverlies.

Wil je meer weten over overventilatie of over de duurzame oplossingen van Inventum? Neem dan contact met ons op.