Wil je een woning of appartement verwarmen met een warmtepomp? Dan moet je zorgen dat de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming voldoende capaciteit hebben om het huis comfortabel warm te krijgen.
Lage temperatuur verwarming
De meeste Nederlandse woningen hebben nog een cv-ketel en radiatoren. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot 70 á 80°C. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge temperatuur van het water nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van 50 tot 55°C. Dit is de temperatuur die een warmtepomp kan leveren.
Het afgiftesysteem moet dan wel voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een groot oppervlak heeft. Vloer- of wandverwarming zijn hiervoor gemaakt, maar ook de huidige radiatoren kunnen geschikt zijn (of worden gemaakt). Ook zijn er speciaal ontwikkelde radiatoren voor lage temperatuur.
Elke woning geschikt voor lt-verwarming?
Niet elke woning is geschikt om op lage temperatuur (lt) te verwarmen. Houd rekening met:
- De woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn om met een temperatuur van maximaal 55°C te kunnen verwarmen. Dit zijn al gauw woningen met een energielabel C of D. Heeft de woning een slechter energielabel? Dan moet je eerst isoleren. Hoe meer isolatie hoe lager je de temperatuur kunt krijgen.
- Bekijk ook het vermogen van het afgiftesysteem in de woning. Als het water op een lagere temperatuur de radiator binnenkomt, dan moet de radiator het wel aankunnen om de ruimte warm te krijgen. Het vermogen van het afgiftesysteem is namelijk afgestemd op de benodigde warmte in een ruimte.
Welke warmtepomp is geschikt voor lt-verwarming?
Een all-electric warmtepomp is een oplossing voor een systeem waar je met lage temperaturen de woning warm krijgt. Er wordt geen cv-ketel toegepast en je verbruikt dus geen gas voor de verwarming. Daarbij hoef je bij de all-electric warmtepompen van Inventum geen buitenunit te plaatsen en als installateur geen F-gassen certificering nodig.
De ventilatiewarmtepomp vervangt de mechanische ventilatiebox. Via afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer wordt de vervuilde lucht afgevoerd. Uit deze lucht wordt de energie gehaald, waarmee de woning wordt verwarmd en het warme water wordt verzorgd. Daarnaast ventileert de ventilatiewarmtepomp de woning of appartement ook. Hierdoor creëer je een gezond én comfortabel binnenklimaat.
Onze ventilatiewarmtepompen
- Modul-AIR All-E voor verwarmen, ventileren en warm water (woningen tot ongeveer 100 m2)
- Modul-AIR Red voor verwarmen, ventileren en warm water (woningen tot ongeveer 180 m2)
- Modul-AIR Blue voor verwarmen, ventileren, warm water en unieke koelfunctie (woningen tot 180 m2)
Wil je meer weten over onze ventilatiewarmtepompen? Neem contact op met ons of meld je aan voor de nieuwsbrief.