Het ventileren van je woning kan op verschillende manieren. Deze manieren worden aangeduid met een letter. In Nederland zijn de meest voorkomende ventilatietypes C en D. Bij ventilatietype C heb je raamroosters, maar bij ventilatietype D niet. Welk systeem past daar het beste bij? De GreenComfort module van Inventum, is dé duurzame oplossing voor ventilatietype D, ook wel balansventilatie. In dit artikel lees je over de werking van de GreenComfort en wat de voordelen zijn.
Wat is balansventilatie?
Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. De aanvoer van verse buitenlucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht wordt geregeld door twee mechanische ventilatoren. Roosters in muren en ramen zijn dus niet meer nodig.
Balansventilatie met warmteterugwinning zorgt daarnaast ook voor een besparing op de energiekosten: de binnenkomende lucht komt voorverwarmd de woonruimtes in.
Het verwarmen van de buitenlucht wordt door het ventilatiesysteem geregeld. Doordat de binnenkomende lucht wordt gefilterd, wordt de kans op vervuiling door pollen en (fijn)stof verminderd. Daarom is het filter een van de belangrijkste onderdelen in het ventilatiesysteem. Het zorgt ervoor dat de schadelijke fijnstofdeeltjes worden afgevangen.
Waarom balansventilatie?
Bij moderne woningen wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Energie besparen wordt hierdoor pas echt effectief. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren, voorkom je energieverliezen en benut je de aanwezige warmte zo goed mogelijk. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en CO2-uitstoot.
Gezond binnenklimaat
Naast een besparing op energiekosten en CO2-uitstoot creëer je ook een gezond binnenklimaat. Door de komst het coronavirus zijn gezondheid en een gezond binnenklimaat nu belangrijker dan ooit. Dat bereik je onder andere door de woning zo goed mogelijk te ventileren. Enkel de ramen openzetten is niet meer voldoende: een ventilatiewarmtepomp is wel een goed alternatief. Naast goede ventilatie verwarm je de woning, heb je warm water en verduurzaam je de woning. En in combinatie met de GreenComfort module zorg je voor een comfortabel binnenklimaat, zonder koude luchtstromen.
Werking van de GreenComfort module
De GreenComfort module combineer je met de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum. Deze module zuigt verse buitenlucht aan, die eerst gefilterd en dan opgewarmd wordt. De lucht wordt daarna via aparte ventilatiekanalen de verschillende kamers ingeblazen.
De warmte die onttrokken wordt uit de ventilatielucht kan worden afgegeven aan het cv-systeem, aan de MAXTANK Modul-AIR boiler en de GreenComfort module. Hierbij wordt voorrang gegeven aan de warme lucht via de GreenComfort. Vervolgens gaat de overige warmte naar het cv-systeem of de boiler.
In tegenstelling tot een WTW met kruisstroomwisselaar scoort deze unieke module wel goed in BENG 3. Dit komt omdat er door het gebruik van de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp een grote bijdrage aan hernieuwbare energie is.
Voordelen
- Hoger rendement van verwarming ten opzichte van standaard balansventilatiesystemen
- Makkelijk en kostenefficiënt in te bouwen vanwege de compacte vorm
- Goede ventilatie en luchtkwaliteit voor een gezond binnenklimaat
- Energiezuinig, door gebruik van hernieuwbare energie
- Nachtkoeling
- Geen last meer van koude luchtstromen
Meer weten over de GreenComfort module in combinatie met de Modul-AIR warmtepomp? Lees de ervaring van Sam Kok, projectleider bij D&J Installatietechniek of neem contact met ons op.