Bijna 20% van het gasverbruik in een woning gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. In de meeste huishoudens hangt een combiketel op gas die zowel de verwarming als warm water uit de kraan regelt. Een huishouden verbruikt gemiddeld 270 m3 gas voor warm water. Hoe zorg je ervoor dat je wel warm water hebt, zonder gas?
Oplossingen met opslag van warm water
Er zijn verschillende manieren om water te creëren zonder gas. In Nederland maken we vooral gebruik van oplossingen met opslag van water, zoals een zonneboiler en warmtepompboiler. Een zonneboiler kan in de winter problematisch zijn, omdat de boiler dan niet altijd genoeg warm water levert en heeft dus altijd nog een naverwarmer nodig. Met een warmtepompboiler heb je dit probleem niet.
1. Zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit twee onderdelen: een systeem dat de warmte genereert en een vat waarin het warme water opgeslagen wordt. Het systeem dat de warmte verwerkt, is de zonnecollector op het dak die het zonlicht opvangt en via een pomp en medium naar de boiler overbrengt. Met een zonneboiler zorg je op een duurzame manier warm water.
2. Warmtepompboiler
Met een warmtepompboiler onttrek je warmte aan de lucht, om deze vervolgens te gebruiken voor het verwarmen van het water. Er bestaan zowel systemen waarbij ventilatielucht wordt aangetrokken als systemen waarbij buitenlucht wordt aangetrokken. Met het plaatsen van een warmtepompboiler is er vaak al genoeg warm water in huis om te kunnen voldoen aan een grote warmwaterbehoefte.
3. Elektrische boiler
Op veel woningen worden zonnepanelen geplaatst. Bij deze woningen wordt er bijna altijd te veel energie opgewekt. Deze energie kan je gebruiken om een elektrische boiler in de woning te voorzien van warm water, waardoor er dus minder CO2 uitgestoten wordt.
Bespaar op warm water
Nu er warm water zonder gas geleverd wordt in de woning kan de bewoner nog meer doen om energiezuinig water te tappen. MilieuCentraal heeft enkele tips:
- Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
- Controleer of de keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.
- Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet lager dan 60°C vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.
Wil je meer weten over gasloos wonen? Neem contact met ons op.