Warm en comfortabel (maar dan zonder schimmels en bacteriën)

Vochtplekken, bacteriën, schadelijke stoffen en huisstofmijt zijn gevolgen van slechte ventilatie die je liever vermijdt. Maar hoe houd je jouw woning warm én geventileerd als je jouw huis moet isoleren? Lees snel verder om jouw woning warm en comfortabel te krijgen en houden.

Warm zonder hoge stookkosten

Een koude tocht wanneer je net lekker op de bank wilt opwarmen? Voor veel oudere woningen is slechte isolatie een punt waar huiseigenaren tegenaanlopen. En voor een woning goed geïsoleerd is, zijn er veel dingen waar je aan moet denken. Denk bij het isoleren van je woning bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbel glas, het isoleren van de spouwmuren of het isoleren van het dak en de vloer. Door deze veranderingen verlaat er weinig tot geen warme lucht de woning. Dit scheelt weer in stookkosten!

Comfortabel en gezond

De woning is geïsoleerd, en nu? Welke stappen moet je vervolgens nemen om de warmte binnen te houden, maar de schimmels en bacteriën buiten te sluiten? Schimmels en bacteriën in een woning zijn het gevolg van slechte ventilatie. Nu de woning goed geïsoleerd is, heeft dit als gevolg dat de schadelijke en “vieze” lucht de woning niet zonder hulp kan verlaten. Waar deze lucht voorheen via de naden en kieren de woning verliet, blijft deze nu hangen.

Om de woning niet alleen warm maar ook comfortabel te krijgen, moet je de woning dus goed ventileren. Dit kan op verschillende manieren.

Uiteraard is het mogelijk om op een natuurlijke manier te ventileren. Door een raam of rooster open te zetten, verlaat een groot gedeelte van de vieze lucht de woning. Nadeel hiervan is dat ook de warmte de woning verlaat. En dat het ventileren stopt wanneer je het raam of rooster weer sluit. Een optie om de woning warm en geventileerd te houden, is een ventilatiewarmtepomp.

Modul-AIR

De ventilatiewarmtepomp, de Modul-AIR, hergebruikt de warme ventilatielucht voor het verwarmen van de woning. Door aan de Modul-AIR de GreenComfort (balansventilatie) toe te voegen, wordt een huis ook geventileerd. De GreenComfort zuigt verse buitenlucht aan, die eerst gefilterd en daarna opgewarmd wordt. De lucht wordt daarna via afzonderlijke ventilatiekanalen naar je huiskamer, slaapkamer of andere ruimten gevoerd. Omgekeerd wordt de verbruikte en vervuilde binnenlucht door de Modul-AIR afgevoerd naar buiten. Daar heb je mooi geen last meer van!

De Modul-AIR wint dus de warmte terug (en verhoogt de temperatuur hiervan tot de temperatuur die jij aangeeft) om deze warmte vervolgens weer te gebruiken voor het verwarmingssysteem of warm tapwater. Zo blijft de woning geventileerd, maar gaat de warme lucht niet verloren.

Conclusie: isoleren is ventileren

Wanneer je dus je woning wilt isoleren, vergeet dan niet te ventileren. Zo blijft de woning warm en comfortabel en voorkom je schimmels en bacteriën. De woning behoudt de warmte, terwijl de vervuilde lucht wordt afgevoerd. En het leuke hiervan is: je ademt gezond, leeft in een gezond binnenklimaat en bespaart ook nog eens flink op je energierekening!

Ook warm en comfortabel wonen (maar dan zonder schimmels en bacteriën)? Neem dan contact met ons op.