Ventileren, ventileren én ventileren

In goed geïsoleerde woningen kan de vervuilde lucht niet weg, waardoor kans op bacteriën en schimmels in de woning groter wordt. Zeker in deze tijd waarin corona een grote impact heeft, is het belangrijk om de woning goed te ventileren.

Waarom je woning ventileren?

De luchtcirculatie die buitenshuis is, wil je ook in de woning ervaren. Ventilatie is hierbij essentieel. Je wilt namelijk verse lucht in de woning hebben en de vervuilde lucht afvoeren. Dagelijks ademen we meer dan 25.000 keer. De lucht die we inademen willen we dus zo schoon mogelijk inademen. In deze tijd waarin corona een grote impact op ons leven heeft, is ventileren nog belangrijker geworden.

De REHVA stelde daarom afgelopen maart al voor om ventilatiemaatregelen te nemen, naast de maatregelen gesteld door de overheid. Hierbij refereren zij onder andere aan onderzoek dat laat zien dat coronavirus aerosolen (virusdeeltjes) onder bepaalde omstandigheden tot 3 uur in de binnenlucht kunnen blijven zweven.

Wat houdt ventilatie eigenlijk in?

Ventileren is het vervangen van vervuilde binnenlucht door schone buitenlucht. De schone lucht wordt in de woning geblazen waardoor de vervuilde binnenlucht wordt verdund door de schone buitenlucht. Hoe meer je ventileert, hoe kleiner de kans dat er aeroselen (virusdeeltjes) aanwezig zijn.

Je kan de woning ventileren via natuurlijke of mechanische ventilatie. Natuurlijke ventilatie is de meest bekende manier: het openen van ramen en deuren. Bij mechanische ventilatie wordt de vervuilde lucht uit de woning getrokken door middel van bijvoorbeeld een mechanische ventilatiebox.

Voldoende ventileren is makkelijker gezegd dan gedaan. Met mooi weer kunnen we de ramen openzetten voor verse lucht. Maar hoe zit het met geluid van buiten, veiligheid en inbraakgevoeligheid? En wat als het regent of als het kouder wordt?

Totale ventilatie oplossing

Een ventilatiewarmtepomp is hiervoor een goede oplossing. De Modul-AIR van Inventum zorgt voor afvoer van de vervuilde binnenlucht. De onttrokken warmte uit de ventilatielucht wordt afgegeven aan het cv-systeem en de MAXTANK Modul-AIR boiler. Kortom: deze duurzame oplossing verzorgt het warme tapwater, verwarmd en ventileert de woning. Op deze manier heb je geen last van geluid van buiten, hoef je je ramen niet open te zetten en heb je geen warmteverlies bij het openen van ramen.

De voordelen van de Modul-AIR:

  • Fluisterstil, compact en energiezuinig
  • Geen buitenunit
  • Ventileren, verwarmen en verzorgen van warm tapwater
  • Toepasbaar in bestaande woningen en nieuwbouwwoningen
  • Geschikt voor woningen met ventilatietype C en D

Meer weten? Neem contact met ons op.