Een ventilatiewarmtepomp kan in veel situaties worden toegepast. Ventilatiewarmtepomp plaatsen? Waar moet je op letten bij de installatie ervan? Wij leggen het je uit!
1. Bekijk het ventilatiesysteem
Is er een mechanische ventilatiesysteem aanwezig in de woning? De ventilatielucht is tenslotte de bron van de ventilatiewarmtepomp. De ventilatiewarmtepomp plaats je op de plek van de mechanische ventilatiebox.
2. Kijk naar het afgiftesysteem
De ventilatiewarmtepomp is beperkt in aanvoertemperatuur (maximaal 60°C), maar installaties met radiatoren kunnen wel degelijk functioneren. Kijk hierbij wel goed of het systeem op lagere temperaturen ook nog de woning op temperatuur krijgt. Bij veel woningen is verwarmen met 70 of 90°C niet nodig. We praten in dit geval over woningen met bouwjaar vanaf 1980, mét een ventilatiesysteem en voorzien van enige isolatie. Probeer het eens bij jezelf thuis, zet de maximale aanvoertemperatuur van je cv-ketel een paar graden naar 60°C om te testen of ook jouw huis verwarmd kan worden met een warmtepomp.
Het maakt niet uit wat voor toestel je hebt. Deze wordt er in ieder geval zuiniger door. Ventilatiewarmtepomp plaatsen? Inventum biedt meerdere producttrainingen per jaar aan.
3. Isoleer de uitblaaskanalen
Net als bij een ventilatiebox blaast de ventilatiewarmtepomp de vervuilde lucht naar buiten. Deze is echter kouder dan bij de ventilatiebox: in plaats van 20°C lucht blaast de ventilatiewarmtepomp 3 tot 5°C lucht naar buiten. Hierbij ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenzijde van het kanaal condens. Net als dat er bij een koud glas water aan de buitenzijde condensvorming ontstaat, gebeurt dit ook aan de buitenzijde van het luchtkanaal. Vandaar: isoleer de kanalen tot en met de dakdoorvoer dampdicht.
4. Krachtstroomaansluiting
Bij de Modul-AIR All-E van Inventum dient er ook de beschikking te zijn over een krachtstroomaansluiting voor het elektrisch bijstoken tijdens de echt koude dagen. Controleer daarom of er een 3-fase aansluiting aanwezig is in de meterkast, of dat deze makkelijk aangelegd kan worden. Wanneer dit niet aanwezig is, kan je een aanvraag doen bij de netbeheerder om dit aan te leggen. Het verzwaren van de aansluiting van bijvoorbeeld 1x16A naar 3x25A brengt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen extra maandelijkse kosten met zich mee. Pas wanneer er overgegaan wordt op een 3x35A aansluiting worden er extra maandelijkse kosten in rekening gebracht. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp kan in alle gevallen aangesloten worden op een 3x25A aansluiting. Je maandelijkse kosten voor je elektra aansluiting gaan dus niet omhoog na een installatie van de Modul-AIR All-E.
Heb je nog meer vragen? In onze (online) producttraining leggen we je alles uit over de installatie van de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp. Je kan ons natuurlijk ook bellen of een e-mail sturen.