Ventilatiewarmtepomp in je huis? Dit moet je wel én niet doen!

Een Inventum ventilatiewarmtepomp in je huis? Mooi! Dan wordt jouw woning nu comfortabel verwarmd en voorzien van warm water, en ook nog optimaal geventileerd. Hiermee heb je voor jezelf ook een gezond binnenklimaat gecreëerd, mits je de ventilatiewarmtepomp goed gebruikt. Om hiervoor te zorgen, hebben wij voor jou enkele do’s (en don’ts) voor optimaal gebruik van de warmtepomp.

De werking van de ventilatiewarmtepomp

Eerst gaan we terug naar de basis: de werking van de ventilatiewarmtepomp. In woningen met een mechanische ventilatiebox zuigt deze box via afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer de vervuilde en vochtige lucht af. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp vervangt deze box en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De ventilatielucht wordt als het ware ontdaan van zijn warmte en dan pas naar buiten geblazen. In plaats van warme lucht blaast de warmtepomp dus koude lucht naar buiten. De energie uit de afgezogen, warme lucht gebruikt de Modul-AIR om het water te verwarmen. Dit wordt vervolgens weer gebruikt voor het verwarmen van de woning en/of voor warm tapwater. Hierdoor creëer je een comfortabel warm en een goed geventileerde woning met gezond binnenklimaat.

In een hybride situatie wordt de Modul-AIR Solo, Modul-AIR Combi of Inventum Spaarpomp naast de cv-ketel gehangen. De werking blijft hetzelfde. Alleen zorgt de cv-ketel voor het tapwater en kan deze bijspringen als er een hele hoge warmtevraag is. Dankzij een hybride warmtepomp hoef je niet in één keer over te stappen van gas naar gasloos. Dit geldt niet voor nieuwbouw. Hier is gasloos namelijk de standaard.

Do’s als je een ventilatiewarmtepomp hebt

  • In een all-electric situatie (volledig gasloos) kun je het beste de thermostaat de hele dag op dezelfde temperatuur laten staan, lekker makkelijk dus. Maar naast gemak ben je zo ook extra energiezuinig bezig: de warmtepomp hoeft minder hard te werken doordat er geen temperatuurschommelingen zijn. Zo haal je het meeste rendement uit je ventilatiewarmtepomp.

    Thermostaat bij warmtepomp
    De thermostaat bij een ventilatiewarmtepomp kun je het beste zo constant mogelijk houden.
  • In een hybride situatie kan het beter zijn om in de nacht de temperatuur iets omlaag te brengen. Overdag is het aan te raden om de temperatuur gelijk te houden gedurende de hele dag.
  • Het openzetten van ramen is geen probleem. Maar let op: zet de ramen dan niet langer open dan 10 minuten als het buiten kouder dan 18°C is. Hierdoor moet de warmtepomp harder werken en is het rendement lager. De ventilatiewarmtepomp werkt zo dat er altijd voldoende verse lucht van buiten wordt aangetrokken zodat jouw ramen niet langer open hoeven te staan.
  • Controleer het filter elke 6 maanden en vervang deze jaarlijks. Is je woning net verbouwd? Vervang het filter dan eenmalig al na 3 maanden.
  • Maak gebruik van een automatische ventilatiesturing of zet handmatig de ventilatie een standje hoger bij douchen en koken. Op deze manier voer je vervuilde lucht sneller af, droogt je badkamer sneller en voorkom je schimmelvorming. Bovendien zorg je ook nog voor een hoger rendement bij de warmtepomp doordat er in vochtige lucht enorm veel energie zit! Een win-win situatie dus.

Don’ts bij een ventilatiewarmtepomp

  • Zet ’s nachts de thermostaat niet meer dan 2°C lager bij een hybride installatie. Bij een all-electric warmtepomp zet je de thermostaat niet meer dan 1°C lager.
  • Zet de temperatuur niet hoger dan 22°C. Het energieverbruik zal enorm toenemen, omdat de warmtepomp dan steeds meer hulp nodig heeft van de tweede warmtebron. Hoe warmer je wilt dat het binnen wordt, des te meer energie en geld dat kost.
  • All-electric warmtepomp uitzetten? Doe dit niet, want dan heb je geen verwarming, ventilatie en warm water meer.
  • Pas de ventielen niet aan. Natuurlijk mag je de ventielen wel schoonmaken, maar zet deze dan na het schoonmaken in dezelfde stand terug.
  • Sluit het raam in de badkamer. Doordat de woning wordt geventileerd en verwarmd door de ventilatiewarmtepomp is de badkamer beter te ontvochtigen (dus minder schimmelvorming). Zet je het raam open, dan is er kans op overventilatie en daalt het rendement van de warmtepomp.
  • Zet je raamroosters nooit helemaal dicht. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp geen lucht kan afzuigen. Hierdoor wordt je huis niet meer optimaal geventileerd en zal de luchtkwaliteit afnemen. Ook zorg je ervoor dat de warmtepomp minder goed werkt. Wanneer je last hebt van tocht door een van je raamroosters, dan mag je deze gerust dicht doen, maar zorg er dan altijd voor dat andere roosters op een andere plek wel open staan!

Met deze do’s en don’ts haal je het meeste plezier én rendement uit je ventilatiewarmtepomp.

Meer weten?

Meer weten over onze ventilatiewarmtepompen? Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk onze productpagina.