Energietransitie, Klimaatakkoord, Energieneutraal. Zomaar enkele termen die allen voor hetzelfde doel gaan: woningen, zowel nieuwbouw als bestaande, verwarmen zonder aardgas. Voor bewoners kan de overstap van gas naar all-electric lastig zijn, want: “mijn cv-ketel werkt nog prima” en “hoe gebruik ik een nieuwe installatie?”. Wij beantwoorden enkele vragen die jouw bewoners kunnen helpen in de overstap van gas naar all-electric.
Waarom stoppen we met aardgas?
In het Klimaatakkoord zijn er afspraken gemaakt om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot maximaal 2 graden. Dit is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan. Als gevolg daarvan moet de CO2-uitstoot in 2050, ten opzichte van 1990, met 85 tot 95% verminderd zijn.
Bijna 95% van alle huishoudens in Nederland gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en om te koken. Een gemiddeld huishouden gebruikt volgens MilieuCentraal jaarlijks ongeveer 1.239 m³ gas, wat een gasrekening van €980 oplevert.
Al deze woningen zorgen voor een aanzienlijke CO2-uitstoot: jaarlijks gemiddeld 7,5 ton COâ‚‚ door energie in huis en vervoer. Daarom is er afgesproken dat we in Nederland vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken om huizen (en gebouwen) te verwarmen. Ook de aardbevingen door aardgaswinning in Groningen zijn een belangrijke reden om de aardgaswinning in Nederland te stoppen.
Welke alternatieven zijn er voor aardgas?
In ons artikel “Aardasvrij verwarmen: wat zijn de mogelijkheden?” hebben we verschillende alternatieven voor aardgas belicht. Deze beschrijven hieronder nogmaals kort:
In plaats van dat je de cv-ketel op aardgas gebruikt om de woning te verwarmen, zijn er verschillende duurzame mogelijkheden.
- een warmtenet (stadsverwarming), waar de woning op is aangesloten.
- een volledig elektrische warmtepomp: deze warmtepomp doet hetzelfde als een cv-ketel, alleen dan op een veel duurzamere manier en met 30% tot 45% minder CO2-uitstoot (en aardgasvrij).
- een hybride warmtepomp: een kleine elektrische warmtepomp samen met een cv-ketel.
Hoe is het om te wonen in een aardgasvrij huis?
Het wonen in een huis zonder aardgas vereist een paar kleine aanpassingen. Zo is de bewoner bijvoorbeeld gewend dat als zij of hij het koud heeft de thermostaat hoger zet en dat het dan vrijwel meteen warmer is in huis. Met een duurzame oplossing, zoals bijvoorbeeld een ventilatiewarmtepomp, werkt dit nét wat anders. In een all-electric situatie is het namelijk het beste om de thermostaat de hele dag op dezelfde temperatuur te laten staan. Dit is ook energiezuinig, omdat de warmtepomp minder hard hoeft te werken doordat er geen temperatuurschommelingen zijn.
Nog meer do’s:
- Het openzetten van ramen is geen probleem. Zet ramen niet langer dan 10 minuten open als het buiten kouder dan 18°C is. Hiermee voorkom je dat de warmtepomp harder werken en is het effect lager. De warmtepomp werkt zo dat er voldoende verse lucht van buiten wordt aangetrokken zodat jouw ramen niet langer hoeven open te staan.
- Controleer het filter elke 6 maanden en vervang deze jaarlijks. Behalve als je woning net verbouwd is, vervang het filter dan voor de eerste keer na 3 maanden.
- Maak gebruik van een automatische ventilatiesturing of zet handmatig de ventilatie een standje hoger bij onder andere douchen en koken. Op deze manier voer je vervuilde lucht sneller af, droogt je badkamer sneller en voorkom je schimmelvorming. Bovendien zorg je ook nog voor een hoger rendement bij de warmtepomp doordat er in vochtige lucht enorm veel energie zit! Een win-win situatie dus.
- Krijg je bezoek of vier je een feestje? Dan is een hogere ventilatiestand ook goed om een gezond binnenklimaat te behouden. Mensen stoten namelijk vocht en CO2 uit.
Mark Vermeulen heeft een ventilatiewarmtepomp en is zeer te spreken over het wonen in een duurzame woning. Niet alleen over het comfort maar.. “ook de mooie besparing op de energierekening telt natuurlijk mee. En het is een Nederlandse oplossing! Maar het comfort is voor mij toch wel het belangrijkste: de woning is 24 uur per dag op temperatuur, waar het voorheen slechts op bepaalde tijdstippen was. Ik hoor veel mensen over de terugverdientijd van warmtepompen, maar volgens mij rekent niemand met terugverdientijd als het gaat om een cv-ketel. Dat was en is voor mij geen reden om mijn woning niet te verduurzamen.”
Wil je ook de overstap van gas naar all-electric maken voor jouw woningen? Neem contact op met onze accountmanagers.