Subsidie: wat en voor wie is het?

Als je een warmtepomp koopt, kan je subsidie krijgen: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Door de ISDE is de investering voor een warmtepomp een stuk lager. Wat houdt de ISDE precies in? Wanneer kom je in aanmerking? Hoe vraag je de subsidie voor een warmtepomp aan? Wij leggen het je uit.

Wat houdt de ISDE-subsidie in?

Met ISDE-subsidie wil de overheid particulieren en zakelijke gebruikers stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp. De ISDE geldt alleen voor bestaande bouw en is vervallen voor alle apparaten in nieuwe bouwwerken waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd na 30 juni 2018. In 2021 kunnen zowel particulieren als bedrijven een aanvraag doen voor deze subsidie wanneer zij aan de voorwaarden voldoen.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de ISDE subsidie.

Subsidie op warmtepomp verhoogd

In een artikel van Vakblad Warmtepompen wordt beschreven dat vanaf 2022 gedurende 3 jaar de ISDE-subsidie voor warmtepompen 30% van de gemiddelde totale investeringskosten zal bedragen. In een brief van demissionaire kabinet aan de Tweede Kamer van 28 oktober jl. staat dat de subsidieverhoging alleen voor hybride warmtepompen geldt. Maar dat is nu veranderd in alle warmtepompen.

Dit betekent dat dat de ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW per 1 januari 2022 verhoogd wordt van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Dit geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd.

Het subsidiebedrag is bekend!

Begin december is het subsidiebedrag bekend gemaakt. Voor onze warmtepompen komt dat in 2024 neer op:

  • Spaarpomp en Modul-AIR: €2.475
  • Modul-AIR Red en Modul-AIR Blue: €2.925

Voorwaarden

Om de ISDE-subsidie te ontvangen, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Op de website van de Rijksoverheid volg je eenvoudig het stappenplan om de subsidie aan te vragen.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.