Onderzoek vanuit de overheid toont aan: een hybride warmtepomp zorgt gemiddeld voor 75% gasbesparing. In deze blog bespreken we de 6 belangrijkste resultaten van dit onderzoek, de kritiekpunten én wat het betekent voor de hybride warmtepomp markt.
Achtergrond onderzoek gasbesparing van hybride warmtepompen
In opdracht van de overheid (EZK & BZK) is er een onderzoek uitgevoerd naar hybride warmtepompen. Doel: de werkelijke besparing meten die een hybride warmtepomp oplevert.
Het onderzoek heet ‘Demonstratieproject Hybride Warmtepompen in de gebouwde omgeving’, en werd op 22 juni 2023 gepresenteerd in Tivoli Utrecht. Ook de RVO, Techniek Nederland en de NVI (Nederlandse Verwarmingsindustrie) waren hierbij betrokken.
In dit onderzoek is er bij 200 verschillende woningen een hybride warmtepomp opgehangen. Ook werd op diverse plekken in de woning meetapparatuur aangebracht. Zo werd onder andere het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp, gasverbruik van de CV ketel en de temperatuur gemeten (buiten en binnen).
De belangrijkste resultaten van het onderzoek hybride warmtepompen
Van 120 woningen zijn de gegevens geanalyseerd gedurende 1 jaar.
Dit zijn de belangrijkste resultaten van die analyse:
- Het gemiddelde gasverbruik per woning was 1850 m³ (voorafgaand aan het onderzoek).
- Met hybride warmtepomp zakte het gemiddelde gasverbruik naar 475 m³: een vermindering van 75%!
- Het gemiddelde elektriciteitsverbruik steeg met 2.360 kWh.
- Gemiddeld leverde de hybride warmtepomp een besparing op van bijna €1.000 per woning (prijzen volgens het prijsplafond).
- Vanwege de verwachte stijging van energieprijzen in de toekomst wordt de besparing alleen maar groter en neemt de terugverdientijd verder af.
- Deelnemers met zonnepanelen bespaarden nog meer geld, omdat zij zelf de benodigde elektriciteit konden opwekken.
Kritiek op het onderzoek hybride warmtepompen
Toch zijn er nog een paar punten van kritiek op dit onderzoek, zoals op de gemeten woningtypes en de resultaten zelf.
Kritiek op de meegenomen woningtypes:
Appartementen zijn niet meegenomen in het onderzoek. Zonde, want juist in appartementen kan een hybride warmtepomp ook veel besparing opleveren. We hopen dat de overheid hier ook onderzoek naar gaat doen.
Daarnaast waren rijtjeswoningen ondervertegenwoordigd in het onderzoek, en vrijstaande woningen juist oververtegenwoordigd. Dat betekent dat ze niet in verhouding zijn met de werkelijke woningvoorraad van Nederland. Hierdoor kunnen de resultaten zowel positief als negatief beïnvloed zijn. Ook zijn de resultaten hierdoor niet representatief voor elke woning in Nederland.
Toch zien we in onze eigen metingen dat er in rijwoningen zeker een flinke gasbesparing mogelijk is. Daarom lijkt de gemiddelde gasbesparing van 75% wel in lijn met wat een hybride warmtepomp zou kunnen, ook in rijwoningen.
Kritiek op de resultaten:
Hoewel er gemiddeld 75% gas werd bespaard, was er een grote spreiding in de resultaten te zien: 15% van de deelnemers zat onder de 60% gasbesparing.
De onderzoekers denken dat deze grote groep met een lagere besparing door een aantal dingen kan komen:
- Verkeerde afgiftesystemen waardoor de warmte niet optimaal afgegeven werd aan het huis. Bij navraag bleek dat veel deelnemers slechte afgifte systemen hadden. Denk aan radiatoren die los op de grond stonden (en dus de warmte gaven aan het stuk vloer in plaats van de lucht) en een veel te warm afgestelde handdoekverwarming.
- Geen uitleg gekregen over het gedrag. Een warmtepomp gebruik je anders dan een CV ketel. Hoe constanter de temperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Voor het slapen gaan de thermostaat 2 graden lager zetten is daarom een slecht idee, want de volgende ochtend moet de warmtepomp dan extra hard werken om het huis weer 2 graden warmer te krijgen. Daardoor daalt het rendement en dus de (gas)besparing.
- Het plaatsen van een te kleine pomp voor de woning. Hier is vooraf geen richtlijn voor opgesteld. Door een hybride pomp met te weinig vermogen wordt er minder gas bespaard omdat de CV ketel dan vaker moet bijspringen.
Kritiek op het ontbreken van negatieve punten:
Bij het interviewen van de bewoners over hun ervaringen met het project zijn er ook een paar kritische kanttekeningen. Zo is er niet gevraagd naar de negatieve punten, bijvoorbeeld of zij of de buren geluidsoverlast hebben ervaren. Ook is er in de bewonersfilm geen enkele bewoner geïnterviewd van een rijwoning, terwijl bijna de helft van alle Nederlandse eengezinswoningen een rijtjeswoning is. Daardoor mist de balans in het onderzoek.
Wat betekent dit onderzoek voor de hybride warmtepomp markt?
Hoewel er genoeg is om kritisch over te zijn, is dit onderzoek toch erg belangrijk voor de sector. Er is nu zonder aannames duidelijk geworden wat de positieve invloed is van hybride warmtepompen, zowel op gasverbruik als op besparing in euro’s.
Eigenlijk toont dit onderzoek aan wat wij al wisten: het levert iedereen een flinke besparing op als je een hybride warmtepomp installeert. Van groot tot klein woonoppervlak en van grootverbruiker van gas tot zuinige tante: iedereen bespaart. Dit onderzoek geeft daarmee een belangrijke impuls aan de hybride warmtepomp markt.
En als je dan ook nog kiest voor een hybride warmtepomp zonder buitenunit zoals onze Spaarpomp of Modul-AIR, dan maak je niet alleen jezelf blij maar ook je buren. Zo kun je pas écht spijtvrij verduurzamen: spijtvrij voor jou én je omgeving.
Meer weten over hybride warmtepompen?
Dat kan! Wij maken warmtepompen zonder buitenunit, zowel hybride als all-electric. Wil je meer weten over onze hybride warmtepompen zonder buitenunit? Bekijk dan onze algemene productpagina of ga direct naar onze hybride warmtepompen pagina.
Ben je benieuwd of onze warmtepompen in jouw renovatie- of bouwproject passen? Neem dan contact op via sales@inventum.com of bel naar 030 – 274 84 84, dan denken we met je mee.
Meer weten over dit onderzoek naar hybride warmtepompen?
Bezoek de website van het project of lees hier de uitgebreide samenvatting van het onderzoek.