Hybride warmtepomp vs. All-electric warmtepomp

CO2-uitstoot verlagen, gezond binnenklimaat vergroten en wooncomfort behouden. En dat allemaal op een duurzame manier, zodat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van deze wereld. Een oplossing om dit te realiseren is een warmtepomp. Maar wat is het verschil tussen hybride en all-electric? En welk type is geschikt voor jouw woning?

Waarom een warmtepomp?

In de aarde en lucht is veel ongebruikte natuurlijke energie aanwezig. Een warmtepomp gebruikt deze gratis energie om je huis duurzaam te verwarmen. Hierdoor gebruik je veel minder of zelfs helemaal geen gas meer. Daarnaast verlaagt een warmtepomp de energiekosten en de CO2-uitstoot .

Het verschil tussen hybride en all-electric

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met een cv-ketel. Bij een all-electric warmtepomp is er geen ketel op gas meer nodig. Wel heb je hierbij ruimte nodig voor een boilervat voor warm water. Is er geen ruimte voor een boilervat? Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Ook wanneer er geen lagetemperatuur verwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuur verwarming is een hybride warmtepomp een goed alternatief. De cv-ketel springt dan alleen bij op de momenten dat het nodig is om de woning te verwarmen, dus als het echt koud buiten is. De rest van het jaar verwarmt de hybride warmtepomp het huis.

Hybride warmtepomp minder kostbaar dan all-electric warmtepomp

Hybride is een actueel onderwerp in warmtepompland. Veel Nederlandse huizen en appartementen zijn nog niet klaar zijn voor de stap naar een all-electric warmtepomp. Dit kan zijn omdat deze huizen nog niet voldoende zijn geïsoleerd of omdat de verwarming nog niet is ingesteld op deze oplossing. Daarnaast is een hybride oplossing vaak minder kostbaar en vergt het minder aanpassingsvermogen van de gebruiker dan een all-electric oplossing.

Ventilatiewarmtepompen van Inventum

Bij Inventum ontwikkelen en produceren wij ventilatiewarmtepompen zonder buitenunit, zowel hybride als all-electric. Een ventilatiewarmtepomp is een warmtepomp die werkt op de ventilatieretourlucht. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt hergebruikt voor de verwarming van het cv-water en/of warm water. Zo gaat deze warmte dus niet verloren.

Hybride ventilatiewarmtepompen

1. Spaarpomp

De Inventum Spaarpomp is een hybride ventilatiewarmtepomp met een maximaal geleverd vermogen van 1,7 kW. De Spaarpomp is makkelijk te installeren en werkt met (bijna) elke cv-ketel. Deze ventilatiewarmtepomp is alleen voor ruimteverwarming. Deze variant is niet uit te breiden naar een all-electric variant.

2. Modul-AIR Solo

De Modul-AIR Solo is een hybride ventilatiewarmtepomp voor bestaande bouw en levert constante (hybride) verwarming van 1,7 kW naast de bestaande cv-ketel. De Modul-AIR Solo is de primaire warmteopwekker en de cv-ketel schakelt bij om pieken in warmtevraag op te vangen. Deze variant werkt alleen voor ruimteverwarming. De Solo is gemakkelijk uit te breiden naar de Combi, Flex of All-E variant.

3. Modul-AIR Combi

De Modul-AIR Combi gebruik je in een bestaande woning voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater. De extra driewegklep in deze variant maakt de keuze tussen het verwarmen van tapwater in een MAXTANK Modul-AIR of het verwarmen van cv-water. De Modul-AIR Combi gebruikt de cv-ketel om pieken in de warmtevraag op te vangen. Wanneer het tapwater uit de MAXTANK Modul-AIR niet warm genoeg is, kan de cv-ketel dit ook nog naverwarmen. Hierdoor wordt het tapwater niet beperkt door de inhoud van het vat.

Voor tapwaterbereiding wordt de Modul-AIR Combi aangesloten op de MAXTANK Modul-AIR 100, 150 of 180 liter. De Combi is eenvoudig aan te passen naar een Modul-AIR All-E.

Spaarpomp vs. Modul-AIR Solo en Combi

Het verschil tussen de Spaarpomp en de Modul-AIR Solo en Combi is dat de Modul-AIR Solo en Combi eenvoudig uit te breiden zijn naar andere varianten in de Modul-AIR range. Hiermee kan je dus al naar gelang in welke fase van verduurzaming je zit makkelijk naar een all-electric variant wisselen. Dit is niet mogelijk bij de Spaarpomp.

All-electric ventilatiewarmtepompen

1. Modul-AIR Flex

De Modul-AIR Flex is een all-electric variant van de ventilatiewarmtepomp die een woning verwarmt met 1,7 kW warmtepompvermogen en daarnaast elektrisch kan bijstoken met 1,5 kW, 3,0 kW of 4,5 kW. Het geïntegreerd elektrisch doorstroomelement vangt de pieken in warmtevraag op en maakt de cv-ketel overbodig. Warm tapwater wordt separaat voorzien.

2. Modul-AIR All-E

De Modul-AIR All-E variant is een volledig elektrische toepassing voor nieuwbouw of gerenoveerde woningen zonder gasaansluiting. Het geïntegreerde elektrische doorstroomelement van 1,5 kW, 3,0 kW of 4,5 kW vangt de pieken in warmtevraag op en maakt de cv-ketel overbodig.

Voor tapwaterbereiding wordt de Modul-AIR All-E aangesloten op de MAXTANK Modul-AIR 100, 150 of 180 liter. Deze variant van de Modul-AIR werkt voor zowel ruimteverwarming als tapwater.

3. Modul-AIR Red

De Modul-AIR Red is de nieuwste ventilatiewarmtepomp van Inventum. Ook deze warmtepomp gebruikt ventilatielucht als energiebron. Het modulerende warmtepompvermogen gaat tot 5 kW en met het ingebouwde elektrisch element voor naverwarmen zelfs tot 11 kW. De Modul-AIR Red is geschikt voor woningen tot 160 m2, zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

De voordelen van een hybride en all-electric ventilatiewarmtepomp op een rijtje

  • Compact
  • Combineert met bijna iedere cv-ketel (hybride)
  • Geen buitenunit
  • Zorgt voor een gezond binnenklimaat en gasbesparing
  • Eenvoudig te installeren en te beheren: geen F-gassen certificering nodig
  • Voor zowel ventilatietype C als D (met GreenComfort module of ClimateControl)
  • De bewoner ontvangt € 2.475 subsidie (2024)

Wil je meer weten over onze hybride en all-electric ventilatiewarmtepompen? Neem contact met ons op.