Hybride warmtepomp? De eerste stap naar gasloos wonen

Er ligt veel nadruk op een energiezuinige en -neutrale woning. Dat betekent dat we op verschillende manieren proberen om minder (of zelfs geen) gas te gebruiken. Een gasloze woning is de ambitie. Maar wat als je niet in één keer naar een gasloze woning kunt overstappen? Kies dan voor een hybride warmtepomp, totdat je de overstap naar all-electric kunt maken.

Wat is een hybride ventilatiewarmtepomp?

Een hybride ventilatiewarmtepomp werkt op elektriciteit en vervangt de mechanische ventilatiebox. De warmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht om het water op te warmen. Is er in huis meer vermogen nodig, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is? Dan springt de cv-ketel even bij. Een hybride warmtepomp zorgt dus voor de verwarming en eventueel het warme water.

Daarnaast beschrijft Gawalo dat hybride warmtepompen ongeveer tweederde van de warmtevraag van woningen invullen. Met diezelfde factor verlaagt deze warmtepomp de gasvraag. Ook het elektriciteitsverbruik blijft beperkt. Dit blijkt uit de data van ongeveer 600 woningen met een warmtepomp waarvan de slimme meter is uitgelezen. Op basis van deze meetgegevens is een analyse gemaakt van de impact van de hybride warmtepompen op de belasting van het elektriciteitsnet.

Isoleren en ventileren

Er moeten verschillende maatregelen getroffen worden om woningen volledig van het gas te krijgen. Zo moet je ervoor zorgen dat de woning goed is geïsoleerd, zoals dak, gevel en vloeren. Doordat de woning goed geïsoleerd wordt, worden veel gaten en kieren gedicht, zodat er zo min mogelijk warmte uit de woning ontsnapt. Hierdoor wordt ventilatie veel belangrijker in de woning. Dankzij een goede ventilatie worden bacteriën en fijnstof uit de woning afgevoerd.

Hybride ventilatiewarmtepompen

Met de Spaarpomp en Modul-AIR hybride ventilatiewarmtepompen van Inventum zorg je ervoor dat de woning goed geventileerd blijft en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Zo ontstaat er een gezond binnenklimaat. Deze warmtepompen zijn compact en gemakkelijk te installeren. En voor bewoners betekent dit dat er geen buitenunit in de tuin of op het dak geplaatst hoeft te worden. Daarnaast zet je een eerste stap naar een gasloos huis. Zonder enorme kosten te maken.

Voordelen van hybride ventilatiewarmtepompen

  • Compact en combineert met bijna iedere cv-ketel
  • Geen buitenunit
  • Zorgt voor een gezond binnenklimaat door natuurlijke ventilatie
  • Eenvoudig, te installeren en te beheren: geen F-gassen certificering nodig
  • Werkt met verschillende thermostaten
  • Gasbesparing
  • Subsidie, de bewoner ontvangt € 2.475 of € 2.925 subsidie (in 2024)

Meer weten over onze hybride warmtepompen? Lees de ervaring van Marco Kokx.