Hoe ventileer je het beste om verspreiding van corona tegen te gaan?

In een brief aan Mark Rutte riepen 20 wetenschappers de demissionair premier op om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona. Zo vroegen ze hem onder meer om op het bordje tijdens persconferenties het icoontje “handen wassen” te vervangen door “ventileren”. Deze verandering wordt doorgevoerd. Maar waarom is ventilatie zo belangrijk? En hoe ventileer je het beste om verspreiding van corona tegen te gaan?

Goede ventilatie

Volgens de wetenschappers kan goede ventilatie voorkomen dat het coronavirus zich binnenshuis verspreidt via aerosolen. Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft stelt dat corona een airborne-virus is dat meer door de lucht verspreid wordt dan via de handen.

Het lijkt dat het coronavirus zich vooral verspreid bij nauw contact via grotere druppeltjes die vrijkomen bij praten en hoesten. Maar de rol van aerosolen wordt ook steeds meer erkend. Zo stelden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het CDC (Amerikaanse RIVM) afgelopen voorjaar dat het virus zich in slecht geventileerde ruimtes kan verspreiden via deze aerosolen.

Maatregelen voor betere ventilatie werden door landen om ons heen al eerder genomen. Zo geldt in België het advies om in elke ruimte een CO2-meter te hangen. Op deze manier krijg je een indicatie hoeveel uitgeademde lucht er hangt.

Meer aandacht voor frisse lucht

De 20 wetenschappers, die de brief aan Mark Rutte stuurde en allen vooraanstaande deskundigen op het gebied van ziekte(verspreiding) of ventilatie zijn, vinden dat in persconferenties door het kabinet het belang van goede ventilatie moet benadrukken. Verder pleiten ze voor nieuwe richtlijnen voor het voorkomen van virusverspreiding door de lucht zoals meer ventilatie, geen hergebruik van lucht en een lagere bezetting van ruimtes.

Het kabinet heeft nu als vierde basisregel ventilatie toegevoegd. Naast 1,5 meter afstand houden, handen wassen en testen/thuisblijven bij klachten, wordt zorgen voor frisse lucht het devies.

Tips voor goede ventilatie

Maar hoe ventileer je het beste om verspreiding van corona tegen te gaan? Wij geven je 3 tips:

Tip 1. Ventileer 24 uur per dag

Het advies van het REHVA is om 24 uur per dag, 7 dagen per week te ventileren. Zij heeft naar aanleiding van het coronavirus richtlijnen opgesteld. Hierin wordt aangegeven dat ventilatie heel belangrijk is. Ook als er niemand in een ruimte is, is ventileren noodzakelijk om de luchtcirculatie optimaal te houden. En op deze manier in de woning een zo gezond mogelijk binnenklimaat te creëren.

Tip 2. Zorg voor verse buitenlucht

Om een gezond binnenklimaat te realiseren, is de aanvoer van verse buitenlucht de sleutel tot succes. Het RIVM stelt in een artikel van Gawalo: “Goed ventileren is nodig voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat.”

Vermijd dus slecht geventileerde ruimtes. Is er geen mechanische ventilatie aanwezig? Dan zet je de ramen open om te ventileren.

Tip 3. Voer vocht af

We ademen met z’n allen waterdamp uit. Sterker nog: een gemiddeld gezin produceert dagelijks meer dan 10 liter vocht, want behalve ademen moet je ook nog rekening houden met koken, wassen en douchen. Wanneer dit vocht nergens naartoe kan, zal het condenseren op je ramen en muren en vochtproblemen veroorzaken. Met als gevolg, na een tijdje, schimmelvorming. En dat is weer slecht voor je gezondheid.

Wil je meer weten over ventilatie en het belang hiervan? Lees dan het artikel “Waarom ventileren?”.