Hoe ventileer ik in de strijd tegen het coronavirus?

Volgens het Longfonds sterven in Nederland jaarlijks 12.000 mensen als gevolg van slechte luchtkwaliteit en heeft 1 op de 5 kinderen astma gerelateerd aan luchtvervuiling. Deze klachten komen uiteraard deels door de vervuilde buitenlucht. Maar ook het binnenklimaat speelt een belangrijke rol. Ook bij de verspreiding van het coronavirus.

Ventilatie essentieel

Het nut van ventilatie, en dus een gezond binnenklimaat, is momenteel heel actueel dankzij het coronavirus. Het virus verspreidt zich net zoals griep en verkoudheid via druppels die je uitstoot tijdens zingen, spreken of hoesten. Dat kunnen kleine of grotere druppels zijn. Het inademen van deze druppels zorgt dan voor besmetting. Ook kunnen druppeltjes zich aan contactoppervlakten hechten. Dan komt het virus via contact van de handen met je mond en/of neus binnen.

De 1,5 meter samenleving is gebaseerd op het bereik van de druppeltjes en het vermijden van contact. Maar ook door voldoende (en goed!) te ventileren, verklein je de kans op besmetting.

Tips voor ventileren

  • Laat de raamroosters altijd open staan. Hierdoor komt er de hele dag door verse lucht je woning in.
  • Lucht meerdere keren per dag je huis door de ramen en eventueel deuren tegen elkaar open te zetten gedurende 10 tot 15 minuten. Lucht onder meer na koken, douchen, een samenkomst met meerdere mensen en activiteiten zoals verven en lijmen.
  • Ventileer 24 uur per dag door de ramen op een kier te zetten, door een mechanisch ventilatiesysteem of door een ventilatiewarmtepomp (die ook meteen je woning verwarmd en voor warm water zorgt!).

Ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren en zo veel mogelijk te luchten. Lees nog meer tips voor de ventilatie tijdens corona.

Ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp zorgt 24 uur per dag, 7 dagen per week voor optimale ventilatie van je woning. Zoals de Modul-AIR warmtepomp van Inventum. Deze ventilatiewarmtepomp vervangt de mechanische ventilatiebox en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen. Kortom: deze warmtepomp verwarmt je woning maar voorziet deze ook van warm water en ventilatie. Hierdoor heb je een warme én gezonde woning, waar het coronavirus (en andere bacteriën en fijnstof) geen schijn van kans hebben.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.