Nederland wil verduurzamen. Omdat een groot deel van onze CO2-uitstoot het resultaat is van onze woningen, moeten we deze woningen verduurzamen om onze klimaatdoelstellingen te halen. Isoleren, HR ++ glas, investeren in een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen, de mogelijkheden zijn er. Maar hoe begin je nu? Je hebt vast wel eens gehoord dat je moet beginnen met isoleren voordat je wat anders doet. Maar wat is nu het verband tussen isolatie en de investering in een warmtepomp? Dat leggen we je graag uit in deze blog.
Als je nu met een cv-ketel behalve warm tapwater ook de warmte van je woning regelt, dan moet een warmtepomp deze functie over kunnen nemen. Ook met een warmtepomp wil je in de winter een lekker aangename temperatuur in huis kunnen krijgen. Als de radiatoren in jouw woning nu een watertemperatuur gebruiken van zo’n 75°C en ze krijgen de woning niet warm met een temperatuur van 55°C dan moet je éérst isoleren voordat je investeert in een warmtepomp.
Het belang van goede isolatie
Een slecht geïsoleerde woning verliest namelijk veel warmte (energie). Met goede isolatie zorg je ervoor dat de energievraag van je woning omlaag gaat. Je hebt minder gas nodig om je woning te verwarmen. Als je nog moet isoleren, dan kijk je bij de volgorde van de isolatieklussen naar het gemiddelde energieverlies per bouwdeel. Via een slecht geïsoleerd dak verliest een woning gemiddeld zo’n 30% warmte. Je begint dan ook het beste met dakisolatie als je gaat isoleren. Daarop volgt de isolatie van spouwmuren en tot slot isoleer je de kruipruimte onder een begane grondvloer.
Effectief omgaan met vermogen
Als de energievraag door goede isolatie van een woning verlaagd is, dan kun je kijken naar de volgende stap van verduurzaming zoals de investering in een warmtepomp. Als de energievraag van de woning omlaag gegaan is, kun je kijken naar een warmtepomp met een kleiner vermogen. Je hebt immers een kleinere energiefabriek voor jouw woning nodig. Een kleinere warmtepomp is niet alleen goedkoper in aanschaf, maar ook in elektraverbruik. Je wilt de energierekening die door goede isolatie omlaag is gegaan is, natuurlijk wel zo laag mogelijk houden.
Als we allemaal investeren in kleinere warmtepompen door eerst goed te isoleren, is er bovendien minder kapitaal nodig voor de aanpassingen aan de infrastructuur van ons energienetwerk die bij de verduurzaming van ons land nodig zijn.
Energielabel
Woningen die al goed geïsoleerd zijn (energielabel A of B) kunnen overigens zonder aanvullende isolatiemaatregelen direct kijken naar bijvoorbeeld hybride warmtepompen. Zo’n warmtepomp kan het grootste deel van het jaar de warmte in huis prima regelen en alleen in gevallen van nood springt de cv-ketel nog bij. Zo bespaar je al flink in m3 gasverbruik.
Wil je je woning (laten) isoleren? Vraag dan altijd om technisch advies of laat de klus uitvoeren door een vakspecialist. Ben je klaar voor de volgende stap? Wij denken graag met je mee over welke warmtepomp bij je past.
Dit artikel is geschreven door Knauf Insulation.