Als je op zoek bent naar duurzame oplossingen duizelt het je van de verschillende terminologieën en soorten oplossingen. Een warmtepomp is een nieuwe manier van verwarmen en het kan dus verwarrend zijn wat je hierover leest. Onderscheid jij een feit over een warmtepomp van een fabel?
Je woning moet goed geïsoleerd zijn
Dit is deels juist! Een woning moet goed geïsoleerd zijn zodat warmteverliezen minimaal zijn, want je wilt tenslotte niet verwarmen voor de buitenlucht toch? Met een all-electric warmtepomp heb je een duurzaam, energiezuinig en warm huis.
Maar ook als je woning nog niet optimaal geïsoleerd is voor een all-electric warmtepomp kun je jouw woning toch al een stuk duurzamer verwarmen. Je kiest dan voor een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met je cv-ketel, die enkel aanspringt op de echt koude dagen als de warmtepomp de warmtevraag niet alleen aan kan. Zodra je woning optimaal geïsoleerd is, stap je over naar een all-electric warmtepomp. Hiervoor hoef je geen extra kosten te maken, want de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum is zo ontwikkeld dat je stapsgewijs kunt uitbreiden. Van hybride tot aan All-E.
Een warmtepomp is duur
Natuurlijk kost een warmtepomp geld, maar een nieuwe cv-ketel ook. Wat wel heel gunstig is, is dat je gebruik kunt maken van een subsidie. Hiermee ontvang je €2.475 of zelfs € 2.925 (in 2024) retour na installatie. Dan wordt de aanschaf van een warmtepomp ineens een stuk aantrekkelijker. Bovendien bespaar je met de aanschaf van een warmtepomp op je energierekening!
In de woning moet vloerverwarming liggen
Fabel! Een warmtepomp werkt tot een maximale temperatuur van 60°C, maar werkt het efficiëntste bij een temperatuur van 30 tot 35°C. De warmtepomp hoeft dan minder hard te werken om deze temperaturen te maken. Tegenwoordig werken lage temperatuur radiatoren echter vaak rond een temperatuur van 40 tot 45°C. Het rendement is dan iets lager dan bij vloerverwarming, welke op 30 tot 35 graden werkt, maar dit is minimaal. Voor een radiator geldt wel de regel: hoe lager de temperatuur, hoe groter de radiatoroppervlakte moet zijn voor hetzelfde verwarmingsvermogen.
Een warmtepomp zorgt voor geluidsoverlast
Dit is niet per se waar. Warmtepompen met buitenunit kunnen zoveel geluid produceren dat je hier last van hebt. Daarom zijn er strenge eisen voor het maximale geluid dat warmtepompen met buitenunit mogen produceren. Deze eisen gelden voor zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. Je kan er natuurlijk voor kiezen om geluidswerende omkasting of trillingsdempers toe te passen.
Maar je kan ook kiezen voor warmtepompen zonder buitenunit, zoals de Modul-AIR. Deze warmtepomp gebruikt de energie uit de ventilatielucht en herbruikt deze voor de verwarming en warm water. Uiteraard zijn er voor warmtepompen zonder buitenunit ook geluidseisen. Zo mag een dergelijke warmtepomp niet meer dan 30 dB(A) aan geluid produceren in een verblijfsruimte. Een warmtepomp wordt vaak in een technische ruimte of op zolder geplaatst, waardoor het geluidsniveau vrijwel altijd onder de 30 dB(A) valt in een verblijfsruimte.
Met een warmtepomp krijg je jouw huis niet warm
Feit of fabel? Fabel! Ook met een warmtepomp kun je het comfortabel warm krijgen in huis. Het is wel heel belangrijk dat je huis is geïsoleerd en dat de capaciteit van de warmtepomp is afgestemd op jouw woning. Een goed advies is hierbij erg belangrijk.
Wil je meer weten of twijfel je over een feit of fabel? Neem contact met ons op en wij geven je het beste advies.