Een huis zonder schimmel mét gezond binnenklimaat

Astma, luchtwegklachten, piepende ademhaling. Allemaal oorzaken van een huis met schimmel. En schimmel ontstaat door een ongezond binnenklimaat. Dat heeft, naast schimmel, tot gevolg: vermoeidheid, concentratieverlies en toename ziekteverzuim. Kortom: een gezond binnenklimaat is essentieel voor een gezond leven. Hoe creëer je een huis zonder schimmel mét gezond binnenklimaat?

Wat zijn schimmels?

Schimmels bestaan uit een netwerk van schimmeldraden (hyfen). Op deze hyfen ontwikkelen zich sporendragers, waarin sporen worden gevormd. Sporen zijn zeer kleine deeltjes, met een diameter van 1-10 micrometer (¼m), die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zo zorgen voor verspreiding van de schimmel.

De schimmelsporen hechten zich op de muren, het plafond en gordijnen. Als je verder geen vochtprobleem in huis hebt, dan kunnen schimmelsporen zich in een droge omgeving niet verder ontwikkelen.

Oorzaken van schimmels

De oorzaak van schimmel is altijd een teveel aan vocht, omdat schimmels zich alleen in vochtige omstandigheden ontwikkelen. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken van schimmel voor je op een rijtje:

1. Schimmels door condensatievocht

Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld aan de hete stoom die tijdens het koken ontstaat en neerslaat op de tegeltjes en de ramen.

Wanneer deze vochtige lucht niet afgevoerd wordt, gaat dit condenseren tegen de muren die als gevolg vochtig worden. Condensatievocht ontstaat ook door uitgeademde lucht, douchen, het drogen van kleding aan een droogrek.

2. Schimmel als gevolg van doorslaand vocht

Als je last hebt van doorslaand vocht betekent dit dat je problemen heb met de vochthuishouding van de gevel. Wanneer de gevel niet goed kan uitdrogen, slaat het vocht dat zich in de gevel bevindt door naar de binnenmuren, die vervolgens ook vochtig worden.

De vochtige muren vormen dan een goede voedingsbodem voor schimmels. Vaak komt doorslaand vocht voor bij wat oudere woningen waarvan de buitengevel is beschadigd. Regenwater komt dan via scheuren of beschadigd voegwerk in de gevel.

3. Schimmel door opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een veel voorkomend probleem. Optrekkend vocht is grondvocht dat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm via de fundering in de muren trekt. De muren raken door het grondvocht na verloop van tijd verzadigd en kunnen plaatselijk erg nat worden.

Bestrijd schimmels

Als er een schimmelprobleem in huis bevindt, wil je hier natuurlijk van af. Afhankelijk van het vochtprobleem kun je het volgende doen:

1. Condensatievocht bestrijden

Het vocht in de woning wordt minder goed afgevoerd, waardoor condensatievocht ontstaat. Dit verhoogt de kans op schimmelvorming Het plaatsen van een ventilatiesysteem kan een oplossing bieden voor dit probleem. Maar ook een ventilatiewarmtepomp helpt hierbij. Deze ventileert niet alleen de woning, maar zorgt er ook voor dat de woning warm en comfortabel is.

2. Doorslaand vocht bestrijden

Heb je last van schimmel in huis als gevolg van doorslaand vocht? Dan zal in de meeste gevallen de gevel hersteld moeten worden. Hierna kan je de gevel impregneren met een speciaal waterafstotend middel, waardoor vocht niet langer binnen kan dringen.

3. Opstijgend vocht bestrijden

Opstijgend vocht kan over het algemeen zeer effectief worden bestreden door de gevel te injecteren men een speciale chemische vloeistof. Hiervoor boort men aan de onderzijde van de gevel een reeks gaten. De vloeistof brengt vervolgens een chemische reactie teweeg in het steenwerk, waardoor dit niet langer vocht zal opnemen.

Beter ventileren

Zodra je de schimmel hebt verwijderd, wil je natuurlijk dat deze nooit meer terug komt. Het beste wat je kunt doen, is je woning optimaal ventileren. Dat kun je doen door de ramen vaak open te zetten, maar kan ook via een ventilatiewarmtepomp. Deze zorgt naast ventilatie, ook op een duurzame manier voor de verwarming van je woning. Hiermee strijden we samen voor gezondheid.

Ventileren en verwarmen met een ventilatiewarmtepomp

Met de ventilatiewarmtepomp van Inventum, de Modul-AIR, zorg je op een eenvoudige manier voor een gezond binnenklimaat. En dat ook op een duurzame manier, wat weer goed is voor het milieu en uiteindelijk voor de wereld van onze (klein)kinderen.

De Modul-AIR onttrekt de energie uit de vervuilde ventilatieretourlucht. Met deze energie verwarmt deze warmtepomp de woning en zorgt deze voor het warme water. En bij woningen met ventilatietype C is deze zeer eenvoudig te plaatsen: op de plaats van de mechanische ventilatiebox.

Beschikt jouw woning over ventilatietype D? Geen probleem, dan plaats je de GreenComfort module hiernaast. Deze module trekt verse lucht aan, filtert deze en blaast deze op de gewenste temperatuur in. Ook ideaal: je kan met de GreenComfort module de woning snel bijverwarmen.

Ook een huis zonder schimmel mét gezond binnenklimaat? Neem contact met ons op, dan helpen wij je verder.