Duurzaam wonen: wat kan je er zelf aan doen?

In het Klimaatakkoord van Parijs hebben de VN-landen afgesproken om de CO2-uitstoot in 2030 met 50% te reduceren ten opzichte van 1990, om zo de opwarming van de aarde niet groter te laten worden dan 2 graden. Ook Nederland heeft zich gecommitteerd aan deze afspraken. En hoewel dit natuurlijk ook betrekking heeft op bijvoorbeeld vervoer, landbouw en industrie, moet ook de gebouwde omgeving een grote bijdrage leveren aan deze doelstellingen. Hoe kunnen ‘gewone’ mensen daar een steentje aan bijdragen? Verduurzaming in huis en je leven kan je doorvoeren op de volgende vlakken:

  • Energie

  • Materialen

  • Leefstijl

  • Afval verwerking

Bouwen met duurzame materialen

Dit is vooral relevant als je een huis bouwt, kijk naar bijvoorbeeld naar het duurzaam hout FSC, hernieuwbare en duurzame materialen en duurzame isolatiematerialen. Of hoe kun je regenwater opvangen en hergebruiken?

Een duurzame leefstijl in huis

Wees je bewust van de spullen die je gebruikt en die je al in huis hebt en probeer minder nieuwe spullen te kopen. En als je iets koopt, kijk dan waar het product van gemaakt is en vermijd plastic. Haal ook eens iets bij de kringloopwinkel of leen het in de buurt. Een website zoals Peerby stimuleert het delen van spullen die je niet zo vaak nodig hebt, een boormachine, een trapladder of grasmaaimachine kun je ook delen met elkaar. Zo zijn er minder goederen nodig én je leert ook nog eens meer mensen in je buurt kennen.

Afvalverwerking

Er zijn mensen die er echt een sport van maken om zo weinig mogelijk afval te hebben. Kijk ook eens wat je daaraan kan bijdragen. Gebruik een broodtrommel in plaats van plastic zakjes en een herbruikbare drinkfles. Neem zakjes mee naar de supermarkt voor groente en fruit of gebruik glazen potten voor je voorraad. Het afval dat je nog wel hebt, scheid je zo veel mogelijk.

Duurzamer met energie omgaan

Stappen in verduurzaming op het gebied van energie, kun je aan twee kanten zetten

  • Het opwekken van energie
  • Het verbruiken van energie

Als je een plat dak hebt of een dak met zo zuidelijk mogelijke oriëntatie, kun je heel goed zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen. Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op en een zonneboiler zorgt voor warm water. Het verlagen van je energieverbruik, is de andere kant van verduurzaming.

Minder gas en elektriciteit verbruiken

Je kunt besparen op gas en op elektriciteit. Gas gebruiken we voor zowel het verwarmen van je woning als voor het maken van warm water. Begin door maatregelen te nemen waardoor je de warmte langer in huis houdt. Want als de warmte niet je huis uit tocht maar binnen blijft, hoef je ook niet opnieuw je CV aan te laten gaan. Als je huis beter geïsoleerd is, koelt je huis minder snel af en bespaar je direct op je gasverbruik. En isoleren kan heel ingrijpend zijn en aardig wat kosten, maar je kunt ook simpel beginnen met gas besparen.

Besparen op elektriciteit kan door kritisch te kijken naar je elektrische apparaten. Die oude koelkast vervangen door eentje met een zuinig label is een goed idee. Of vervang je lampen door LED-verlichting. Haal de stekker uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt, zeker van opladers van je mobiele telefoon. Er zijn ook standby killers te koop, die apparaten echt uitzetten en niet op standby laten staan. Alle kleine beetjes helpen! Alhoewel, een gemiddeld gezin kan hiermee tientallen tot €100 per jaar besparen.

Subsidies

Voor warmtepompen en zonneboilers zijn subsidies beschikbaar bij de rijksoverheid, zie de website van RVO. Voor isolatie kan ook subsidie beschikbaar zijn, maar die regelingen verschillen per gemeente. Kijk op de website van je gemeente welke regelingen in jouw woonplaats beschikbaar zijn.

Duurzaam wonen met de Spaarpomp

De Spaarpomp is ook een typisch duurzaam product. Het recyclet de warmte die anders via de mechanische ventilatie direct naar buiten gaat. Deze teruggewonnen warmte gebruikt de Spaarpomp voor het verwarmen van je cv-water voor je verwarming. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en heb je tot 50% minder gas nodig.