Duurzaam verwarmen met een hybride warmtepomp is een manier om het gasverbruik van woningen te verminderen en een goede tussenstap naar een volledig elektrisch huis. Deze warmtepomp werkt samen met de cv-ketel, waarbij de CO2-uitstoot daalt met ongeveer 20%, de bewoner subsidie krijgt en de energierekening verminderd. Maar waarom kies je voor een hybride warmtepomp en waar moet een woning aan voldoen?
Waarom een hybride warmtepomp?
Vanaf 2050 moeten alle huishoudens klimaatneutraal zijn. Dit staat beschreven in het Klimaatakkoord, wat betekent dat we gebruik moeten gaan maken van alleen duurzame bronnen van energie. De meeste huishoudens zijn op dit moment nog aangesloten op aardgas, waarbij CO2 wordt uitgestoten bij verbranding. Door gebruik te maken van duurzame bronnen verminderen we deze uitstoot.
Het volledig overstappen naar duurzame bronnen is een enorme investering, niet alleen in apparatuur maar ook in de rest van het verwarmingssysteem en de isolatie van woningen. De hybride warmtepomp wordt ook wel gezien als de eerste stap naar gasloos wonen. Dit stimuleert de overheid door de ISDE-subsidie. Deze subsidie kunnen bewoners aanvragen na installatie en bedraagt in 2024 €2.475 voor de Modul-AIR.
De voorwaarden voor een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is dus een manier om het gasverbruik te verminderen. Helemaal van het gas af kan met deze warmtepomp niet, omdat deze samenwerkt met een cv-ketel. Ook bij de toepassing van een deze warmtepomp moet je op een aantal zaken letten en is een investering nodig, wel minder dan bij een all-electric oplossing. Houd rekening met de volgende voorwaarden voor een hybride warmtepomp:
1. Isolatie van de woning
De hybride warmtepomp is vooral geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Denk hierbij aan dakisolatie, pouwmuurisolatie en vloerisolatie. Zonder woningisolatie is de kans groot dat er (te) hoge temperaturen nodig zijn om het huis te verwarmen en de hybride warmtepomp minder warmte kan leveren en vaker de cv-ketel moet inschakelen.
2. Gas- en elektriciteitsverbruik
Natuurlijk willen we graag een bijdrage leveren in de reductie van het gasverbruik in Nederland. Maar de bewoner wil natuurlijk ook graag weten wat zij bespaart. Met een hybride warmtepomp bespaar je al snel €200 per jaar op je energieverbruik.
De hybride warmtepomp heeft elektriciteit nodig om te werken. Het gasverbruik daalt, waarbij het elektriciteitsverbruik stijgt. Per saldo levert dit bij een goed ontworpen en geïnstalleerd systeem wel een kostenbesparing op. Om de kosten voor elektriciteit (nog verder) te drukken is het een overweging om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen.
3. Verwarmingssysteem
Warmtepompen werken het beste bij lage cv-watertemperaturen in het verwarmingssysteem. Een combinatie met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren is dus aan te raden. Ook hybride warmtepompen halen bij dergelijke verwarmingssystemen het beste rendement. Een goede test is om te kijken of je de woning bij een buitentemperatuur van 0°C tot 10°C warm kunt houden met een cv-watertemperatuur van 40°C tot 50°C. Bij veel ketels is deze maximale aanvoertemperatuur in te stellen.
Wil je meer informatie? Lees meer over duurzaam verwarmen met een hybride warmtepomp of neem contact met ons op.