Het belang van labelsprongen: van energielabel G naar A+++

Een energielabel, je ziet in één oogopslag of een woning zuinig of onzuinig is. Een woning met goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en bijvoorbeeld zonnepanelen is een zeer zuinige woning. En staat voor een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot. Het energielabel van woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Energielabels voor woningen

Nieuwe indicator energieprestatie

Met ingang van 1 januari 2021 wordt voor het vaststellen van het energielabel de nieuwe methode voor de energieprestatie van gebouwen gebruikt: de NTA 8800. Deze methode maakt gebruik van nieuwe indicatoren voor de energieprestatie, waaronder het primair fossiel energiegebruik waarop het energielabel wordt gebaseerd.

De grenzen van de energielabelklassen zijn aan de hand van de nieuwe energieprestatie-indicator primair fossiel energiegebruik (BENG 2) vastgesteld. In onderstaande tabel zie je de indicatoren voor de woningbouw.

Letter Primair fossiel energiegebruik in kWh/m2.jr
A++++ Kleiner of gelijk aan 0,00
A+++ 0,01 – 50,00
A++ 50,01- 75,00
A+ 75,01 – 105,00
A 105,01 – 160,00
B 160,01 – 190,00
C 190,01 – 250,00
D 250,01 – 290,00
E 290,01 – 335,00
F 335,01 – 380,00
G groter dan 380,00

Beoordeling van een energielabel

Je hebt dus diverse labels: van A++++ tot en met G. Maar waar worden deze op beoordeeld?

1. Isolatie

Het is belangrijk om na te gaan welk glas er in de ramen van de leefruimten en slaapkamers is gebruikt. Enkel glas scoort namelijk laag op de energielabelschaal, gevolgd door dubbel glas en het beste is HR+++. Ook de isolatie van de gevel, het dak en de vloer zijn heel belangrijk. Bekijk dit dus ook goed.

2. Verwarming

Vervolgens wordt er gekeken naar hoe de verwarming is geregeld. Je hebt bijvoorbeeld cv-ketels maar ook stadsverwarming die milieuvriendelijk is. Hierbij wordt de warmte verzorgd door de restwarmte van lokale bedrijven. Maar ook een warmtepomp is een duurzame manier om je woning te verwarmen. Ook wordt er gekeken hoe het tapwater wordt verwarmd. Dit kan bijvoorbeeld door een elektrische boiler of warmtepompboiler, zoals de Modul-AIR Aqua.

3. Ventilatiesysteem

Tot slot wordt er gekeken naar het ventilatiesysteem van je woning. Ventilatie wordt vaak gekoppeld aan het bouwjaar van de woning. Het is namelijk tegelijk met de bouw van de woning aangelegd. Kom je er niet uit welk type ventilatiesysteem je hebt, neem dan eens contact op met de installateur.

Zo maak je labelsprongen

Een labelsprong maak je door te investeren in energiebesparende oplossingen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een warmtepomp, isolatie van gevel, dak en vloer en het opwekken van stroom via zonnepanelen.

1. Warmtepomp

Een energiebesparende oplossing is een warmtepomp. Inventum produceert en ontwikkelt ventilatiewarmtepompen, zoals de Modul-AIR warmtepomp.

De Modul-AIR warmtepomp (of Modul-AIR Red of Modul-AIR Blue) pas je toe in woningen met mechanische ventilatie. De vervuilde ventilatielucht wordt uit de woning gezogen, waarbij de energie hieruit vervolgens wordt gebruikt voor de verwarming van je woning en optioneel het warme tapwater. Via de raamroosters wordt er frisse lucht je woning ingezogen. Op deze manier creëer je een goed geventileerde, warme en energiezuinige woning. Waarom ventilatie zo belangrijk is? Dat lees je in onze blog “Waarom ventileren?”.

Ook als je woning balansventilatie heeft, is het toepassen van de ventilatiewarmtepomp mogelijk. Combineer dan de Modul-AIR met de GreenComfort module. Deze module filtert de verse buitenlucht en blaast deze op de gewenste temperatuur de woning in. Kortom: verse, warme lucht in de woning zonder het gevoel dat het tocht.

De voordelen van de Modul-AIR en GreenComfort zijn:

  • Verwarming, warm water én ventilatie
  • Vaak twee energielabelsprongen voor bestaande bouw
  • Milieuvriendelijk, energiezuinig en fluisterstil
  • Geen buitenunit
  • Toepasbaar in nieuwbouw en bestaande bouw
  • Zowel in hybride als all-electric opstelling te gebruiken
  • Goede ventilatie voor een gezond binnenklimaat

2. Isolatie

Daarnaast kan je ook de gevel isoleren. Geösoleerde gevels voelen minder koud aan. Ook kan je er ook voor kiezen om de vloer te isoleren. Door de vloer te isoleren krijg je warmere voeten, minder tocht en vocht in huis en een lagere energierekening. Het is dus belangrijk om te isoleren, hierbij kan er ook gekozen worden voor dakisolatie en voor isolatieglas. Door het dak te isoleren is het in de winter warmer binnen en in de zomer juist koeler. Door ook nog is de ramen te isoleren vergroot je het wooncomfort. Je hebt namelijk minder tocht en kou bij de ramen. Daarnaast heb je minder last van geluidsoverlast van buiten.

De voordelen van isolatie:

  • Lagere energierekening
  • Minder tocht
  • Minder vocht
  • Betere balans: winters warmer en zomers koeler

3. Zonnepanelen

Wek stroom op via zonnepanelen. Met zonnepanelen op je dak kun je ook bij bewolkt weer profiteren van de zon en in je eigen energievoorziening voorzien.

Wil jij labelsprongen maken en bekijken wat de mogelijkheden zijn voor de toepassing van een ventilatiewarmtepomp? Neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.