Je hoort het steeds meer: zorg voor een gezond binnenklimaat. Maar wat is dit en hoe creëer je een gezond binnenklimaat? En waarom is het zo belangrijk? Wij leggen het je uit.
Gezond binnenklimaat: wat is het?
We praten eigenlijk niet alleen over gezond, maar ook over een comfortabel binnenklimaat. Hierbij moet je niet alleen denken aan temperatuur en vochtigheid maar ook aan CO², fijnstof en vluchtige stoffen.
De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19°C en 22°C. In de slaapkamer wordt vaak een lagere temperatuur aangehouden omdat je in een frisse kamer wilt slapen. Een goede luchtvochtigheid ligt bij een gezond binnenklimaat tussen de 40% en 60%. Oftewel: de lucht niet te vochtig maar ook niet te droog.
De lucht moet daarnaast ook schoon zijn. Onze uitgeademde lucht met CO² moet natuurlijk vervangen worden, maar denk ook aan fijnstof welk bijvoorbeeld ontstaat tijdens het koken. Allemaal stoffen die je liever niet binnen wilt krijgen. Frisse lucht is dus belangrijk. Een raam tijdelijk openzetten, doe je eigenlijk alleen om even kort te luchten. Niet te lang omdat daarmee de woning onnodig ver afkoelt in de winter. Maar kort luchten is niet voldoende. Voor schone lucht is 24 uur per dag goede ventilatie nodig.
Waarom is een gezond binnenklimaat belangrijk?
We verblijven tot 90% van onze tijd binnenshuis. Een gezond binnenklimaat is dus absoluut geen overbodige luxe. Als het binnenklimaat niet optimaal is, kunnen verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Van hoofdpijn en vermoeidheid tot vervelende allergieën. Op termijn kan zelfs schimmel in huis ontstaan.
Een gezond binnenklimaat is dus belangrijk voor de mentale en fysieke gesteldheid van een mens.
Hoe creëer je een gezond binnenklimaat?
Zoals hierboven beschreven, is schone lucht in de woning alleen niet voldoende. De woning moet 24 uur per dag, 7 dagen per week goed geventileerd worden. Een ventilatiewarmtepomp van Inventum is hiervoor een goede oplossing. Deze warmtepomp zorgt er niet alleen voor dat de woning geventileerd wordt, maar ook de woning verwarmt en in het warme tapwater voorziet. En dat op een duurzame manier met hernieuwbare energie.
De ventilatiewarmtepomp wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De ventilatielucht wordt als het ware ontdaan van zijn warmte en daarna naar buiten geblazen. In plaats van warme blaast de warmtepomp dus koude lucht naar buiten. De energie uit de afgezogen, warme lucht gebruikt de warmtepomp om het water te verwarmen. Dit wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woning en/of voor warm tapwater.
In een hybride situatie wordt de warmtepomp naast de cv-ketel gehangen. De warmtepomp zal dan maximaal renderen en als er meer vermogen benodigd is wordt de ketel bijgeschakeld. Zo hoef je niet per se in één keer over te stappen van gas naar gasloos. Dit geldt niet voor nieuwbouw, waar gasloos de standaard is.
Ook een gezond binnenklimaat in jouw project? Neem contact met ons op.