5 tips om je huis te verduurzamen

Wil jij je huis verduurzamen? Vroeger keek men eigenlijk niet naar energiezuinigheid bij het bouwen en inrichten van huizen. Als je huis wat ouder is, valt er dus bijna altijd veel te winnen. Wij geven je 5 tips om je huis te verduurzamen!

Tip 1. Kies voor zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen je hele energiebehoefte dekken en verdienen zichzelf altijd terug. Bereken hoeveel stroom je maandelijks nodig hebt en je kan heel nauwkeurig uitrekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak moeten plaatsen. En nog een bijkomend voordeel: er zijn vaak regionale vergoedingen voor het plaatsen van de panelen.

Tip 2. Laat de gevel schoonmaken en impregneren

Natuurlijk proberen we op ons energieverbruik te letten. In oude woningen gaat er veel warmte verloren door de vloer, het dak en de gevel. Zijn de buitenmuren vuil en poreus? Laat deze dan reinigen en impregneren. Hierdoor houdt je gevel minder vocht vast en raak je minder warmte via de muur kwijt. Dat is een stuk duurzamer, maar scheelt ook op de energierekening.

Tip 3. Isoleer je dak

Ook via je dak ontsnapt er veel warmte. Je dak isoleren is dan een goede oplossing. Je kan zelf glaswol, steenwol, wolvezels of PUR-schuim tegen de dakplaten aanbrengen. Piepschuim (EPS) is ook een optie. Op het isolerende materiaal monteer je een afdeklaag, zoals multiplex. Je kan ook kiezen voor een andere vorm van isolatie, waarmee je ook de dakplaten zelf meeneemt in de isolerende schil, is van buitenaf.

Tip 4. Plaats nieuwe kozijnen en ramen

Ook ramen en kozijnen worden gemaakt om energie te besparen. Deze ramen herken je aan het energielabel. Driedubbel glas en HR++ glas zijn de meest energiezuinige keuzes. Kozijnen die naadloos zijn aangebracht en van een warmteresistent materiaal zijn gemaakt, zorgen dat er langs de randen van het glas geen warmte weglekt.

Tip 5. Installeer een ventilatiewarmtepomp

Door een ventilatiewarmtepomp te installeren, zorg je voor goede ventilatie en verwarming van je woning. Je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel, als je woning nog niet optimaal is geïsoleerd, of voor een all-electric warmtepomp. Uiteraard kun je ook gemakkelijk overstappen van een hybride warmtepomp naar een all-electric warmtepomp.

In woningen en appartementen met mechanische ventilatie wordt via afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer vervuilde en vochtige lucht afgezogen door een ventilatiebox. De Modul-AIR ventilatiewarmtepomp van Inventum vervangt de MV-box en wint de warmte uit de vervuilde, afgezogen lucht terug. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen. Deze warmtepomp is dus een alles-in-één oplossing omdat deze warmtepomp niet alleen de woning verwarmd maar ook voorziet van warm water en ventilatie.

Wil jij, na het lezen van deze 5 tips om je huis te verduurzamen, meer informatie over een ventilatiewarmtepomp? Neem dan contact met ons op.