Steeds meer woningen moeten en gaan over op gasloos. Gasloos is immers het streven voor 2050. Inventum heeft voor woningen onder de 100 m2 (en ook daarboven) dé oplossing. Wij geven je 5 tips om comfortabel te wonen in een (bijna) gasloos huis mét ventilatiewarmtepomp.
Isoleren en ventileren
Er moeten verschillende maatregelen getroffen worden om woningen van het gas te krijgen. Zo moet je ervoor zorgen dat de woning goed is geïsoleerd. Denk hierbij aan onder andere het dak, de gevel en de vloeren. Door goede isolatie worden veel gaten en kieren gedicht, zodat er zo min mogelijk warmte uit de woning ontsnapt. Hierdoor wordt ventilatie veel belangrijker in de woning. Dankzij een goede ventilatie worden bacteriën en fijnstof uit de woning afgevoerd.
Alles-in-één oplossing voor ventilatie en verwarming
Een duurzame oplossing voor ventilatie en verwarming is een ventilatiewarmtepomp. De ventilatiewarmtepompen van Inventum werken in woningen waar met mechanische ventilatie via afzuigventielen de vervuilde lucht wordt afgezogen. Zoals de Modul-AIR ventilatiewarmtepomp die de MV-box vervangt en warmte haalt uit de vervuilde, afgezogen lucht. De energie uit de afgezogen, warme lucht wordt gebruikt om het water te verwarmen.
De Modul-AIR warmtepomp kun je zowel in een hybride als een all-electric opstelling toepassen. Met een hybride warmtepomp kun je al grote stappen zetten naar een duurzamere woning. Is je woning groter dan 100 m2? Dan is de all-electric Modul-AIR Red een mooie oplossing.
Tips
Wij geven je 5 tips om comfortabel te wonen in een (bijna) gasloos huis met een ventilatiewarmtepomp.
- Zet de thermostaat in goed geïsoleerde woningen ’s nachts niet lager. De woning op temperatuur houden kost minder energie dan het opnieuw verwarmen ’s ochtends. Zo heb je het ’s ochtends altijd comfortabel warm en bespaar je op je energiekosten.
- Het openzetten van ramen is geen probleem. Zet ramen niet langer dan 10 minuten open als het buiten kouder dan 18°C is. Hierdoor kan de warmtepomp minder warmte uit de lucht halen en is het effect minder. De warmtepomp werkt zo dat er voldoende verse lucht van buiten wordt aangetrokken zodat jouw ramen niet langer hoeven open te staan.
- Schrik niet van de energienota. Energieleveranciers plaatsen op de afrekening jouw geleverde energieverbruik in kWh. Ook staat hierop vermeld wat het gemiddelde energieverbruik is in een gemiddeld tweepersoonshuishouden. Dit is vaak hoger. Hoe dit komt? Jouw woning verbruikt alléén elektriciteit en geen gas meer. Dit is niet meegenomen in de berekening van de energieleverancier.
- Controleer en vervang het filter. Controleer het filter elke 6 maanden en vervang deze jaarlijks. Behalve als de woning net verbouwd is, vervang het filter dan na 3 maanden.
- Zet het systeem niet uit. Als je de warmtepomp uitzet, heb je geen verwarming, ventilatie en warm water meer. En dus ook geen gezond binnenklimaat, geen warm water én geen comfortabel warm huis.
Meer weten over gasloos wonen, hoe je de woningvoorraad (bijna) gasloos kunt maken én hoe jij jouw bewoners hierin meekrijgt? Neem contact met ons op.