Ventilatie moeten we niet onderschatten. Zeker niet nu corona een grote impact op ons leven heeft. In goed geïsoleerde woningen kan de vervuilde lucht niet weg, waardoor kans op besmetting groter kan zijn. Zorg daarom voor een goed geventileerde woning.
Buiten is er sprake van veel luchtcirculatie. Deze luchtcirculatie wil je ook binnenshuis ervaren. Ventilatie is hierbij erg belangrijk. Je wilt namelijk gezonde, frisse lucht in de woning hebben en de vervuilde lucht afvoeren. Wij geven je 3 tips voor ventileren (tijdens corona)!
Tip 1. Ventileer 24 uur per dag
De overheidsmaatregelen, zoals het anderhalve meter afstand houden, richten zich alleen op het beperken van de overdracht via grote druppels die vrijkomen bij spreken, hoesten of niezen. Daarnaast zijn ze vooral bedoeld om overdracht via het aanraken van besmette oppervlaktes te voorkomen. Deskundigen, brancheverenigingen en officiële instanties zijn het dus niet altijd met elkaar eens. Ze verschillen vooral van mening over de waarschijnlijkheid dat het coronavirus ook via kleine zwevende deeltjes in de lucht van mens tot mens kan worden overgedragen. Deze deeltjes worden aerosolen genoemd.
Het advies van het REHVA is echter om 24 uur per dag, 7 dagen per week te ventileren. Zij heeft naar aanleiding van het coronavirus richtlijnen opgesteld. Hierin wordt aangegeven dat ventilatie heel belangrijk is. Ook als er zich niemand in een ruimte bevindt, is ventileren noodzakelijk om de luchtcirculatie optimaal te houden. En op deze manier in de woning een zo gezond mogelijk binnenklimaat te creëren.
Tip 2. Zorg voor verse buitenlucht
Om een gezond binnenklimaat te realiseren, is de aanvoer van verse buitenlucht de sleutel tot succes. Het RIVM stelt in het artikel van Gawalo: “Goed ventileren is nodig voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat.”
Vermijd dus slecht geventileerde ruimtes. Is er geen mechanische ventilatie aanwezig? Dan zet je de ramen open om te ventileren.
Tip 3. Voer vervuilde lucht af
De vervuilde lucht moet je natuurlijk afvoeren. En dat het liefst op een energiezuinige en duurzame manier. Met de Inventum Modul-AIR ventilatiewarmtepomp voer je niet alleen de vervuilde lucht af maar trek je ook gezonde buitenlucht aan. Op deze manier wordt je woning op een duurzame manier geventileerd (en verwarmd).
Ventilatietype D? Geen probleem, plaats de GreenComfort module naast de Modul-AIR en ook jouw woning beschikt over een gezond binnenklimaat. De GreenComfort zuigt namelijk verse buitenlucht aan die eerst gefilterd en vervolgens opgewarmd wordt. De lucht wordt daarna via afzonderlijke ventilatiekanalen naar de desbetreffende kamers gevoerd. Omgekeerd wordt de vervuilde binnenlucht door de Modul-AIR afgevoerd. De energie uit de warme, afgevoerde lucht wordt gebruikt voor warm cv- en tapwater.
Meer weten over het duurzaam verwarmen en ventileren van woningen? Lees meer over onze toekomstbestendige Inventum Modul-AIR of neem contact met ons op.